Nezaposlenost u Velikoj Britaniji najniža od 1975. godine

0

Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji u tromjesečnom je razdoblju, uključujući ovogodišnji januar, skliznula na 4,7 posto, najniži nivo u više od 41 godine, pokazali su u srijedu najnoviji podaci britanskog statističkog ureda.

Poređenja radi, u posljednja tri mjeseca 2016. godine stopa nezaposlenosti iznosila je 4,8 posto, navodi se u saopćenju statističkog ureda.

“Stopa nezaposlenosti skliznula je na 4,7 posto u tri mjeseca do 31. januara 2017. godine … Na tako niskim nivoima nije bila od juna do avgusta 1975. godine”, objavio je statistički ured.

Analitičari su očekivali da će se zadržati na 4,8 posto, najnižem nivou u 11 godina, primjećuje AFP.

Novi izvještaj statističkog ureda također je pokazao paralelno usporavanje rasta plata u drugoj ekonomiji Evropske unije, koje se sprema uskoro pokrenuti službeni postupak razdruživanja od Unije.

“Tržište rada trenutno bilježi pristojno poboljšanje, odražavajući otpornost britanske privrede u drugoj polovini 2016. godine”, konstatuje Howard Archer, glavni ekonomista za britansku privredu IHS Marketa, londonske istraživačke kompanije.

“Međutim, značajno usporavanje rasta plata povezano s jačanjem inflacije izaziva pritiske na potrošače a to će vjerojatno izrazitije pritisnuti privrednu aktivnost”, dodao je Archer, komentarišući najnovije pokazatelje britanskog statističkog ureda.

 

Hina