Nezaposlenost u Njemačkoj neočekivano pala

0

Nezaposlenost u Njemačkoj neočekivano je opala u oktobru, prema statistikama koje su objavljene u četvrtak, a koje sugerišu da se najveća evropska ekonomija otrgla od negativnog uticaja pandemije virusa korona baš u trenutku kada su potvrđeni slučajevi ponovo počeli brzo da rastu.

Stopa nezaposlenosti pala je na 6,2 odsto u oktobru sa 6,3 procenta u septembru, prema podacima Federalne agencije za rad, prenio je AP.

Ekonomisti su predviđali da će stopa ostati nepromijenjena.

U Njemačkoj je bez posla oko 2,76 miliona ljudi, 87.000 manje nego prethodnog mjeseca, što je postignuto ekstenzivnom upotrebom kratkoročnih programa podrške platama.

Broj nezaposlenih bio je najmanji od aprila, ali i dalje je za 556.000 veći nego u oktobru 2019. godine.

Porast nezaposlenosti u Njemačkoj i u drugim dijelovima Evrope tokom pandemije bio je umjeren prema međunarodnim standardima, jer poslodavci intenzivno koriste programe podrške platama, koji im omogućavaju da zadrže zaposlene na platnom spisku dok čekaju bolja vremena.

U Njemačkoj, Agencija za rad isplaćuje najmanje 60 odsto zarade zaposlenima koji rade manji broj radnih sati ili uopšte ne rade.

Agencija za rad je saopštila da je u avgustu, posljednjem mjesecu za koji su dostupni pouzdani podaci, broj ljudi koji primaju takve isplate naglo opao na 2,58 miliona sa 3,32 miliona u julu, prenijela je agencija Tanjug.