Neto dobit Trgilav grupe lani iznosila 88,9 miliona eura

0

Triglav grupa je saopćila da je u 2015. nastavila poslovanje u skladu sa strateškim usmjerenjima, koja se temelje na profitabilnosti i sigurnosti poslovanja, te na očuvanju finansijske stabilnosti.

U poređenju s 2014. fakturisana bruto premija osiguranja i suosiguranja Triglav grupe povećana je za tri posto, na 919,1 milion eura.

Kombinovani koeficijent je za 3,5 posto bolji od planiranoga i od vrijednosti 2014. (92,8 posto), dok je neto dobit Grupe četiri posto viša nego 2014. godine i iznosi 88,9 miliona eura.

Na prošlogodišnje poslovne rezultate Triglav grupe, osim preuzimanja Skupne pokojninske družbe, značajno su utjecali rast premije na tržištima izvan Slovenije, odsustvo masovnih štetnih događaja i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala.

Strateški naglasak na djelatnosti osiguranja donio je željene rezultate. Zbog produbljivanja slovenskog tržišta i daljnjeg razvoja Triglav grupa je posebnu pažnju posvetila oblasti zdravstvenih i penzijskih osiguranja.

Sa 36-postotnim udjelom na tržištu Triglav grupa uvjerljivo zauzima vodeći položaj na slovenskom tržištu osiguranja, a ojačala je svoj položaj na tržištu i izvan Slovenije u svih pet država u kojima je prisutna, saopćeno je.