Neto dobit Sberbanka manja za trećinu

0

Ruski Sberbank u trećem je tromjesečju zabilježio za trećinu manju neto dobit zbog gubitka povezanog s prodajom turskog Denizbanka, nekoć njegova najvećeg ogranka izvan Rusije, pokazao je poslovni izvještaj najveće ruske banke.

Neto dobit u trećem je kvartalu iznosila 156,1 milijardu rubalja (2,45 milijardi dolara), što je smanjenje za gotovo 32 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazali su rezultati poslovanja objavljeni 31. oktobra.

Glavni je razlog pada neto dobiti u trećem kvartalu prodaja Denizbanka zbog koje je zabilježen gubitak od 74,7 milijardi rubalja, najvećim dijelom proizašao iz negativnih kursnih razlika, navode u ruskoj banci.

Sberbank je prodao turski ogranak Emirates NBD Groupu za 170,7 milijardi rubalja (2,7 milijardi dolara). Prodaja je dovršena u julu ove godine i označila je kraj razdoblja širenja Sberbanka u inostranstvu, zakočenog zapadnim sankcijama Rusiji i općenito slabijim povratom od ulaganja u bankarskom sektoru širom svijeta.

Kada bi se isključila prodaja Denizbanka, neto dobit iznosila bi u trećem kvartalu 230,8 milijardi rubalja i bila za 6,3 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine, napominju u ruskom bankarskom divu.

Neto prihodi od kamata pali su u trećem tromjesečju 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 353,9 milijardi rubalja.

Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 15,1 posto, na 130 milijardi rubalja.

Udio loših zajmova u ukupnima bio je na kraju septembra više-manje nepromijenjen u odnosu na kraj juna i iznosio je 7,9 posto.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci Sberbank je poslovao s neto dobiti od 633 milijarde rubalja, što je smanjenje za 3,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pokazuje finansijski izvještaj.

Hina