Nestro petrol planira graditi mini benzinske stanice u BiH

0

Nestro petrol planira graditi mini benzinske stanice u saradnji sa vlasnicima zemljišta na više lokacija u BiH, vidljivo je iz dokumenta Konkurencijskog vijeća BiH, izvještava Indikator.ba.

Nestro petrol planira zaključiti Ugovor o osnivanju prava građenja sa vlasnicima zemljišta s ciljem izgradnje mini benzinskih stanica na više lokacija u BiH, na period od 10 do 15 godina.

Na parcelama bi, nakon dobijanja potrebnih saglasnosti od nadležnih organa, bili postavljeni samouslužni aparati za točenje motornih goriva.

U pitanju je neizgrađeno zemljište koje je vlasnik dužan prije potpisivanja ugovora prilagoditi namjeni, odnosno pretvoriti ga u građevinsko zemljište i obezbijediti minimalne tehničke uslove za izgradnju mini benzinskih stanica.

Konkurencijsko vijeće BiH je u svom mišljenju navelo da se u ovom slučaju ne radi o koncentraciji, pod uslovom da je zemljište na kojem će se graditi mini benzinske stanice bez infrastrukture, odnosno ako Nestro petrol samostalno izgrađuje nove mini benzinske stanice za točenje motornih goriva.

Nestro petrol trenutno posluje u više od 86 maloprodajnih objekata (benzinskih stanica) i prema vlastitim procjenama na tržištu maloprodaje nafte i naftnih derivata na tržištu BiH ima udio od 7,81 posto.