Neočekivan skok zaposlenosti u SAD-u u novembru

0

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama neočekivano je snažno ubrzao u novembru, dijelom zahvaljujući opetovanom izraženijem zapošljavanju u proizvodnom sektoru, pokazao je izvještaj američkog ministarstva rada.

U američkoj ekonomiji u novembru je otvoreno 266 hiljada radnih mjesta, nakon u oktobru revidiranih 156 hiljada novozaposlenih, objavilo je ministarstvo.

Ekonomisti su očekivali oko 180 hiljada otvorenih novih radnih mjesta.

Ministarstvo je revidiralo podatke za prethodna dva mjeseca, koji pokazuju 41 hiljadu otvorenih radnih mjesta više nego što je prvobitno procijenjeno.

U američkom proizvodnom sektoru u novembru su otvorene 54 hiljade novih radnih mjesta zahvaljujući povratku na posao radnika automobilskog diva General Motorsa (GM) nakon štrajka. U oktobru je broj radnika u tom sektoru smanjen za 43 hiljade.

Tempo zapošljavanja značajno je ubrzao i u segmentima zdravstva i stručnih i tehničkih usluga, istaknuli su u ministarstvu.

Uz snažniji od očekivanog rast zapošljavanja, stopa nezaposlenosti kliznula je za 0,1 postotni bod, na 3,5 posto, najniži nivo u pola stoljeća.

Ministarstvo je također objavilo da je prosječna cijena sata rada u novembru porasla za 0,2 posto u odnosu na mjesec ranije. Na godišnjem nivou njen rast je usporio na 3,1 posto, nakon naviše revidiranog 3,2-postotnog rasta u oktobru.