Neobičan događaj u britanskom zoo centru: Beba gorila rođena na carski rez

0

Zoološki vrt u britanskom Bristolu ponosan je na svog novog stanovnika – bebu gorilu koja je na svijet došla carskim rezom.

Nakon što je njena majka Kera pokazala znakove potencijalno opasne po njen život, veterinarski tim ljudi pristupio je porođaju.

“To nije bila odluka koju smo donijeli olako. Kera je bila loše i morali smo djelovati brzo kako bi imali najbolji tretman za bebu i majku, a da bismo izbjegli mogućnost gubitka bebe. Porod gorile bio je rijedak i uzbudljiv događaj za sve nas”, rekao je John Partridge iz zoološkog vrta.

Beba gorila koja još uvijek nije dobila ime, težila je nešto više od dva kilograma. O njoj trenutno brine majka te osoblje zoološkog centra. Prema riječima Partridgea, fotografije bebe gorile i njene majke neko vrijeme neće biti dostupne javnosti zbog zaštite tih životinja.

“Uz svoju djecu, ovo je vjerovatno jedno od najvećih dostignuća u mom životu i nešto što nikada neću zaboraviti. Divno je bilo vidjeti bebu i majku zajedno”, rekao je Partridge.

Porod životinja na carski rez nije neobičan slučaj, ali jeste kod gorila koje u većini slučajeva samostalno rađaju normalnim putem.