Nenadić ponovio: Vlada će isplatiti minimalce za mart

0

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić obratio se danas javnosti na press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Govorio je između ostalog i o ekonomskim mjerama koje su posljednjih nekoliko dana izazvale veliko interesovanje javnosti i privrednika.

– Želimo na odgovarajući način dati odgovor na teško stanje privrede a nakon jučerašnjih zaključaka Vlade FBiH imamo jasniju viziju u kojem pravcu Federacija planira ići sa saniranjem ovog problema i koje su to mjere koje mi trebamo poduzeti – kazao je Nenadić.

Vlada Kantona Sarajevo stoga je danas nastavili raditi na pripremi mjera koje su najavljene u srijedu.

– Mjerama koje donosimo mi želimo dati konkretan i dodatan doprinos na ono što mogu učiniti vlasti u Federaciji BiH. Nakon što smo čuli da će oni svim radnicima izmiriti zagarantovane zakonske obaveze a to je isplata doprinosa, Vlada KS će ići sa svojom mjerom do visine zajamčenog dohotka 406 KM za mjesec mart za period dok su trajale vanredne okolnosti – kazao je Nenadić.

Podsjetimo, premijer Kantona Sarajevo najavio je da će privrednim subjektima kojima je zabranjen rad Vlada KS osigurati sredstva za isplatu minimalne plate do 406 KM za mart.

Premijer Nenadić je takođe kazao da Vlada KS na današnjoj sjednici radi na proširenju fonda vrijednog 5 miliona KM i uspostavi mehanizama koji će omogućiti  da interventna sredstva iz ovog fonda budu što prije operativna.

U tom smislu, nadležne službe već utvrđuju koliko je to subjekata koji su pogođeni mjerama zabrane rada a nakon današnje sjednice Vlade one će biti i operativno spremne za realizaciju donosenih odluka.