Nemiri u kineskoj fabrici podstiču zabrinutost oko isporuke iPhonea

0

Dionice američke kompanije Apple pale su u ponedjeljak 1,4 odsto jer su rastući nemiri radnika u najvećoj svjetskoj fabrici iPhonea u Kini podstakli zabrinutost o dubljem udaru na ionako ograničenu proizvodnju vodećih iPhone 14 modela.

Reuters je u petak javio da bi fabrika kojom upravlja Foxconn mogla zabilježiti dalji pad isporuka u novembru jer su hiljade zaposlenih dale otkaz zbog nezadovoljstva strogim ograničenjima za suzbijanje rastuće infekcije Covid 19 u Kini.

Odvojeno, Bloomberg News tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, da bi ove godine moglo doći do manjka od 6 miliona iPhone Pro telefona zbog problema vezanih za proizvodnju, prenosi Investitor.me.

Nestašice su spriječile mnoge potrošače da kupuju ove telefone tokom Crnog petka – najprometnijeg perioda kupovine u godini – i vjerovatno će umanjiti prodaju u ključnom tromjesečju praznika.

Wedbush Securities procjenjuje da bi prekid proizvodnje mogao uticati na između 5% i 10% iPhone uređaja u tekućem kvartalu. Analitičarka KGI Securities Kristin Vang navela je cifru od oko 10 miliona jedinica, ili 12%, pod pretpostavkom da izdanja traju do decembra.

Apple nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

“Teški izazovi oko kašnjenja u vraćanju na normalan nivo proizvodnje u postrojenju u Žengžou mogli bi ograničiti tempo kojim se ravnoteža ponude i potražnje može postići u narednim mjesecima”, rekli su analitičari JP Morgan.

Američki kupci čekaju oko 33 dana da njihovi modeli iPhone 14 Pro i Pro Max budu isporučeni, a isti modeli nijesu dostupni za preuzimanje u trgovini, saopštila je brokerska kuća.

Apple dionice su pale 3,4% tokom novembra a bile su u ponedjeljak među najvećim gubitnicima u Nasdaq 100 indeksu, u odnosu na šire tržište.