Nema novca za vakcinaciju goveda

0

Goveda u BiH neće biti preventivno vakcinisana protiv bolesti kvrgava koža, jer nema dovoljno novca za vakcine, ali ukoliko se pojave prvi slučajevi ovog oboljenja, biće uvedena parcijalna vakcinacija.

Zaključeno je ovo juče na zajedničkom sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, entitetskih ministara poljoprivrede Steve Mirjanića i Šemsudina Dedića te predstavnika inspekcijskih tijela entiteta i Brčko distrikta.

Na sastanku je rečeno i da BiH, poslije odluke Vlade Hrvatske o uvođenju potpune vakcinacije stoke, neće zabraniti uvoz hrane životinjskog porijekla iz te zemlje.

– U posljednja dva mjeseca djelovali smo preventivno i spriječili ulazak ove bolesti u BiH. Velika je stvar što su dosadašnje mjere pokazale da u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj ove bolesti. Ukoliko se kvrgava koža pojavi, pristupićemo parcijalnom vakcinisanju područja gdje je ona uočena – kazao je Šarović.

On je rekao da je ova bolest prije godinu zahvatila Grčku, a tokom aprila i avgusta se proširila na Albaniju, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku i Srbiju.

– Neophodno je da se obratimo Evropskoj komisiji o mjerama koje će preduzeti BiH i da zatražimo hitnu i interventnu podršku. Tražićemo da bude formiran poseban fond kako bi nam se pomoglo u periodu vakcinisanja. Dogovorili smo se da međusobno razmjenjujemo informacije i da o tom problemu redovno informišemo –rekao je Šarović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić rekao je da plan djelovanja svih nadležnih institucija treba sačiniti u narednih deset dana i da se bolest ne smije proširiti u BiH.

– Treba identifikovati zadatke za sve institucije i utvrditi način vakcinisanja i upravljanja kretanjem stoke na granici BiH –pojasnio je Mirjanić i napomenuo da je riječ o velikim troškovima i da je neophodna efikasnost institucija.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba naglasio je da je ova kancelarija preduzela mnogo aktivnosti u prethodna dva mjeseca, da bi laboratorije obavile pripreme za dijagnozu bolesti.

– Sve službe komuniciraju. Tražili smo od Evropske komisije da budu obezbijeđene vakcine za hitne mjere, jer nemamo vakcine protiv ove bolesti – rekao je Kalaba.

Prenošenje bolesti

Bolest kvrgava kože kod goveda nije prenosiva na ljude, ali može izazvati veliku ekonomsku štetu budući da je oboljenje virusno i da se prenosi sa životinje na životinju.

– Bolest se prenosi krpeljima i komarcima i moramo spriječiti prenošenje u BiH, posebno jer nijedan nivo vlasti nema dovoljno jak zdravstveni fond za vakcinisanje svih oboljelih – rekao je Mirko Šarović. (Glas Srpske)