Nelikvidnost od 15 milijardi KM “guši” privredu RS

0

Nelikvidnost privrede Republike Srpske veća je od 15 milijardi KM i neophodne su ozbiljne reforme da bi se situacija popravila, upozorila je danas direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić.

Jedan od gorućih problema privrede RS-a jeste visoko izražena nelikvidnost i na kraju prošle godine bila je 15,5 milijardi KM. Te obaveze su blago smanjenje u odnosu na 2014. za oko 100 miliona, ali smo još u velikim problemima, navela je Ristić.

Da bi se ostvarili bolji rezultati, istakla je, potrebno je brže provođenje reformi, ali u ovih pola godine rezultati nisu vidljivi.

Kako bi se bar dijelom ublažili dugovi privrede na Banjalučkoj berzi nedavno je održana druga multilateralna kompenzacija, a “prebijen” je 114 miliona KM obaveza učesnika iz privatnog i javnog sektora od ukupno prijavljenih 926 miliona KM.

Procent kompenzovanih obaveza u odnosu na mogući iznos kompenzacije iznosio je 12,3 posto svih prijavljenih obaveza.

-U odnosu na prethodnu kompenzaciju iznos jeste manji, ali je sa stanovišta privrede značajno da je učešće subjekata iz realnog sektora bilo veće i kreće se oko 40 posto, kazao je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

Ističući da ne može da potvrdi da li je Poštanska štedionica Srbije kupac najvećeg broja obveznica koje je RS jučer prodala na Banjalučkoj berzi, Božić je dodao da na Berzi značajan dio učesnika dolazi i iz inostranstva i da su zainteresovani  za kupovinu entitetskih obveznica.

-Sigurno ima potencijala i kod domaćih banaka, ali oni imaju određene limite i rokove za ulaganja, istakao je direktor Banjalučke berze naglasivši da je neophodno da se iznosi koji se dobiju prodajom obveznica utroše za poboljšanje javnih finansija.