Neizvjesnost oko Brexita mogla bi do kraja decenije koštati Britaniju 15 milijardi funti

0

Kontinuirana neizvjesnost oko budućnosti trgovinskih odnosa Velike Britanije s Evropskom unijom mogla bi koštati britansku ekonomiju do kraja godine 4,4 milijarde funti, a do kraja decenije 15 milijardi funti, procjenjuje u izvještaju međunarodna organizacija Rand Europe.

Unatoč tvrdnji premijera Borisa Johnsona da će „provesti brexit”, istraživanje Rand Europea otkrilo je da će formalni izlazak Britanije iz EU-a u petak „samo okončati prvu fazu trgovinske nesigurnosti” koju je uzrokovao brexit, navodi se u izvještaju.

Autori osporavaju i premijerova obećanja da će do takozvanog „prijelaznog razdoblja”, 31. decembra, zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini u kanadskom stilu te upozoravaju da bi pregovori „mogli potrajati” budući da se Velika Britanija suočava s „negativnim dugoročnim ekonomskim implikacijama” požurenog dogovora.

Šteta za britansku ekonomiju ubrzano će rasti dok ne budu utanačeni detalji novih dogovora, a do 2025. rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao bi se smanjiti za 11 milijardi funti, te za 15 milijardi funti do 2029. godine., ukoliko se ne postigne novi dogovor.

U Rand Europeu pritom upozoravaju da će svako smanjenje BDP-a biti pretočeno u veće troškove zaduživanja države, uz dodatni trošak godišnjih kamata od gotovo 1,3 milijarde funti do kraja 2020. godine i tri milijarde funti do 2025. godine.

Johnsonovo insistiranje na tome da neće produžavati tranzicijsko razdoblje nakon kraja ove godine stvorilo je rizik od brexita bez dogovora, pod nepovoljnim uvjetima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), potaknuvši strah od carina i izvoznih kvota.

Britanija je već zabilježila „negativne ekonomske posljedice” zbog referenduma o izlasku iz EU u 2016. godini jer su potrošači smanjili potrošnju, a kompanije zakočile investicije.

Autori izvještaja upozoravaju da će premijer teško odabrati između troškova koje Velikoj Britaniji donose kratki pregovori i onih koje donosi njihovo protezanje na predugo vremensko razdoblje.

„Velika Britanija morat će odvagnuti potencijalne kratkoročne ekonomske implikacije produžene trgovinske nesigurnosti, ukoliko pregovori potraju nakon 31. decembra 2020. godine, nasuprot potencijalnim negativnim dugoročnim ekonomskim implikacijama brzo sklopljenog sporazuma, s nedostatnim obuhvatom potrebnim za šire i dublje budućeg trgovinske odnose između Velike Britanije i EU”, stoji u izvještaju.

U izvještaju se ističe i da će britanske saveznike, posebno SAD, zabrinuti eventualno produženo razdoblje neizvjesnosti vezano za sigurnosne i odbrambene odnose Velike Britanije sa susjedima.

„U svim tim aspektima 31. januar 2020. tek je kraj početka”, zaključuju autori izvještaja.

Hina