Ne pomažu ni povećane zarade: Srbiji nedostaje 12.000 vozača

0

Srbiji nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, od kojih 8.000 u drumskom teretnom transportu, saopšteno je iz Njemačke saradnje u Srbiji (GIZ).

“Prema procjenama predstavnika poslodavaca u Srbiji danas nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, 8.000 u drumskom teretnom transportu, sa C i CE kategorijom i oko 4.000 vozača u sektoru autobuskih prevoznika, sa D i DE kategorijom.

Ovo stvara sve veći problem za poslodavce u drumskom transportu i korisnike usluga u Srbiji, zbog čega je podsticanje edukacije radi povećanja njihovog broja izuzetno važno, rekao je generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić.

Prema njegovom mišljenju, iako su zarade za ovo deficitarno zanimanje značajno povećane, jednu od velikih prepreka za one koji žele da se njime bave predstavljaju strogi uslovi licenciranja, čak strožiji nego u mnogim državama EU, kao i visoka cijena obuke.

Otkako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozača, u Srbiji se uspostavljao sistem centara za obuku, sertifikovani su stručni predavači, registrovani CPC centri, zahvaljujući čemu sada postoji sertifikovano 20 centara za CPC obuku.

Kako se navodi u saopštenju, Aleksić je rekao da se uz to očekuje i donošenje sistemskih mjera u cilju unapređenja poslovanja i podsticanja edukacije i time povećanja broja profesionalnih vozača u drumskom transportu.

U toku 2021. broj profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom (Stručna profesionalna kompetencija profesionalnih vozača) povećan je za 238, prenijela je agencija Beta.