Evropske berze: Potop Agrokorovih obveznica

0

Veliki pad vrijednosti obveznica kompanije Agrokor na stranim berzama, koji je započeo u januaru, nastavljen je i danas i one su sada na ispod 70 posto nominalne vrijednosti. Današnji pad iznosi 3,5 do 4,5 posto a ukupni pad u proteklih nekoliko sedmica je oko 40 posto. 

Ovaj drastični pad pokazatelj je nepovjerenja investitora u budućnost Agrokora i njegovu sposobnost vraćanja dugova.

Riječ je o obveznicama koje su izdate 2012. a čiji je rok dospijeća 2019, odnosno 2020. godine, a valute euro i dolar.

Njihova vrijednost je u proteklih pet godina bila stabilna i kretala se između 105 i 115 posto nominalne vrijednosti, ali je od sredine januara u konstantnom padu.

Nagli pad vrijednosti obveznica u posljednjih nekoliko sedmica

Agrokorove obveznice u eurima sa rokom dospijeća 2019. danas (3. mart) dodatno su oslabile za 4,3 posto pa su sada na samo 67,33 posto nominalne vrijednosti, izvještava poslovni portal BiznisInfo na osnovu podataka sa Berlinske berze.

Obveznice u dolarima sa dospijećem 2020. oslabile su danas za 4,7 posto i sada su na 66,25 posto nominalne vrijednosti.

Obveznice u eurima sa dospijećem 2020. danas su oslabile za 3,5 posto na svega 68,36 posto nominalne vrijednosti.

Nekoliko je razloga za to. Investitori brinu zbog ogromnog duga Agrokora, a agencija Moody's smanjila je kreditni rejting i izglede hrvatskog koncerna.

agrokor obveznice

Trgovanje Agrokorovim obveznicama na Berlinskoj berzi, 3. mart 2017.

Osim toga, Rusija je nedavno saopćila da više nije spremna kreditirati Agorokor, s obzirom da je Sberbank jedan od najvećih kreditora hrvatske firme. Agrokorov dug prema ruskoj državnoj banci, prema pisanju medija, premašio je milijardu eura.

Iz Srbije stižu vijesti da je Agrokorovim marketima Merkator S bila privremeno isključena struja zbog neplaćanja.

Od devet računa kompanije Agrokor Group, prema registru Narodne banke Srbije, blokirano je osam računa, dok deveti ne podliježe blokadi, pisali su srbijanski mediji.  

Uz sve to, Agrokor se sprema podići novi veliki kredit a ovog puta će teret biti na jednoj od najuspješnijih bh. firmi, Sarajevskom kiseljaku, koji je u većinskom vlasništvu Agrokora.

Sarajevski kiseljak će biti jamac za kredit a dioničari će o tome odlučivati 10. marta.

U sastavu Agrokora su i Konzum, Jamnica, Belje, Tisak, Ledo i drugi brendovi. Agrokor je najveći poslodavac u Hrvatskoj i zapošljava oko 60.000 ljudi. Prema nekim procjenama, njegov bankrot izazvao bi pad hrvatskog BDP-a do 5 posto.  

(Autor: BiznisInfo)