Vašington: Nastavljaju se konsultacije o novom kreditu MMF-a BiH

0

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastali su se u Washingtonu sa Nadeemom Ilahijem, šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH.

Tema razgovora bio je napredak koji su bh. vlasti ostvarile u pogledu Reformske agende, te mogući budući angažman MMF-a sa BiH.

“U narednim danima se očekuje nastavak konsultacija u pogledu načina kojima bi ostvarili dalji napredak u ovim razgovorima te usaglašavanje datuma za narednu posjetu misije MMF-a BiH”, izjavio je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.

Riječ je o kreditu u iznosu od 900 miliona maraka sa rokom od otplate 10 godina, uz pet godina grace perioda i kamatnu stopu do 1,06 posto na godišnjem nivou.

Ovoga puta BiH, za razliku od prethodnih godina, ne pregovara o stand by aražmanu (trogodišnji aranžman) nego o takozvanom Extended Fund Facility, koji MMF odobrava zemljama koje su u problemima sa deficitom i nesrazmjerom uvoza i izvoza.

Najvažniji uslov za dobijanje kredita bio je usvajanje zakona o radu u oba entiteta.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Izudin Kešetović u razgovoru za Oslobođenje o ovoj temi kazao je kako se ova vrsta aranžmana daje zemljama koje trebaju da provedu reforme s ciljem održavanja makroekonomske aktivnosti.

Reforme u slučaju BiH, prema njegovim riječima, tretiraju tri sektora: fiskalni, finansijski i javni sektor.

“Sa stanovišta povoljnosti, bolji je od stand by aranžmana. Također, povoljniji je u pogledu vremena korištenja i roka za povrat, aranžman traje 10 godina, po povoljnim kamatnim stopama i otplatom u polugodišnjim anuitetima. To je takozvani strukturalni kredit, dakle nije tržišnog karaktera. MMF odobrava sredstva i provodi monitoring njihovog korištenja, jer je aranžman vezan za reforme koje se moraju provesti, a nosioci su institucije vlasti”, rekao je Kešetović.