Nastavlja se spor oko šampanjca: Francuska i Rusija idu za pregovarački sto

0

Francuska i Rusija su se dogovorile da rade na rješavanju spora do koga je došlo zbog novog ruskog zakona kojim se od francuskih proizvođača šampanjca traži da obilježe svoje boce kao pjenušavo vino, saopštilo je francusko ministarstvo pravde, prenosi Reuters.

Od jula svi strani dobavljači u Rusiji moraju da koriste opis “penušavo vino” na etiketi flaše, a samo lokalni proizvođači mogu na etiketi da napišu “šampanjskoje” – što je ruski ekvivalent za šampanjac.

Zakon je naljutio francuske proizvođače šampanjaca koji su obustavili isporuke u Rusiju i naveli francusku vladu da zaprijeti akcijom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, prenosi Blic.

Ministar poljoprivrede Francuske Žilijen Denormandi poručio je putem Tvitera da se dogovorio sa zamjenikom ministra poljoprivrede Rusije Sergejem Levinom da radi na rješenju problema, prenio je Reuters.

Rješenjem se predviđa osnivanje radne grupe koju bi činili zvaničnici i predstavnici vinske industrije iz obje zemlje, dodala je portparolka ministarstva.