Nastaje najveća rudarska farma bitcoina na svijetu

0

Njemačka kompanija za rudarenje bitcoina (BTC), Northern Bitcoin, je sklopila sporazum o spajanju sa američkim konkurentom Whinstoneom kako bi zajedno izgradili ono što će navodno biti najveća rudarska farma na svijetu.

Prema saopštenju za štampu o Northern Bitcoinu objavljenom 18. novembra, Whinstone već gradi pomenuti objekat za koji se očekuje da će imati kapacitet od jednog gigavata na površini od preko 100 hektara u Teksasu. Predmetna rudarska farma navodno će biti najveći data centar u Sjevernoj Americi, piše Cointelegraph.

Prva faza izgradnje – koja bi trebalo da se završi u prvom tromjesečju 2020. – već će imati kapacitet od 300 megavata. Očekuje se da će izgradnja biti završena u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Prva dva klijenta koja će iskoristiti predstojeći pogon biće navodno dvije korporacije kojima se trguje na javnom tržištu, a koji će koristiti značajan dio svog kapaciteta za rudarenje bitkoina. Ipak, nakon njegovog dovršetka, data centar će takođe omogućiti ubrzanje video prikazivanja i aplikacija za vještačku inteligenciju.

Northern Bitcoin je kompanija kojom se trguje na berzi i osnovana je prošle godine i specijalizovana za održivo rudarenje bitkoina. Firma upravlja farmom za rudarenje u Norveškoj koja koristi obnovljive izvore energije.

Ideja o postavljanju najvećeg svjetskog postrojenja za rudarenje u SAD je zanimljiva, imajući u vidu da je Kina do sada bila na čelu industrije za rudarenje kriptovaluta i ugostila mnoge vodeće kompanije u industriji, poput Bitmaina.

Prema nedavnoj analizi, niski troškovi električne energije pored pristupa jeftinom hardveru čine Kinu konkurentnom destinacijom za operacije rudarenja kriptovaluta, uprkos zakonskom okruženju zemlje, prenosi Bankar.me.