Nastaje li na tržištu velika domaća banka?

0

Protekle sedmice uspješno je okončano preuzimanje kojim je ASA Finance postala većinski vlasnik Vakufske banke. Kako je BiznisInfo ranije izvijestio, kupljeno je više od 550.000 dionica Vakufske Banke d.d. Sarajevo u transakciji većoj od 17.200.000 konvertibilnih maraka.

ASA Finance je članica ASA Grupacija koja posluje već 25 godina i u svom vlasništvu ima više od dvadeset kompanija, te je samo u posljednjih nekoliko godina realizirala značajne investicije zahvaljujući kojima je udvostručila promet i broj zaposlenih poslujući u sektorima usluga, zdravstva, finansija, nekretnina i trgovine berzanskim robama. U okviru ove strategije, evidentno je opredjeljenje Grupacije da preuzme ključnu ulogu u unapređenju ponude zdravstvenog sektora te konsolidaciji bankarskog i sektora osiguranja. 

ASA Finance već desetak godina važi za najznačajnijeg domaćeg investitora u finansijskom sektoru posjedujući kontrolne udjele u bankama, osiguranju te drugim nebankarskim sektorima.

U komentaru na akviziciju Vakufske banke, iz ASA Financea je navedeno da na ovaj način nastavljaju jačati ulogu u bh. bankarskom sektoru kao i da im je krajnji cilj biti partner i oslonac privredi i stanovništvu. 

Najveća domaća banka

Međutim, izgledno je da se iza ovih najava kriju i mnogo značajniji planovi. Naime, poznato je da je prije više od tri godine, ASA Finance akvizirala IK Banku, nakon čega je, spajanjem sa Moja Banka d.d., nastala današnja ASA Banka koja posluje sa aktivom od KM 500 miliona i koja ostvaruje zapažene poslovne rezultate.

Istovremeno,Vakufska Banka ostvaruje aktivu preko KM 300 miliona. Eventualnim spajanjem ASA Banke i Vakufske Banke formirala bi se najveća domaća banka u privatnom vlasništvu i srednja po veličini u FBiH sa aktivom od preko KM 800 miliona.

Početkom godine, putem ASA Finance, Grupacija je postala jedan od najvećih dioničara u Privrednoj Banci Sarajevo.

Uzimajući u obzir udio Grupacije u Privrednoj Banci Sarajevo, za očekivati je da će se ranije najavljeni trend konsolidacije domaćeg bankarskog sektora nastaviti te da iza izjava ASA Finance stoji ozbiljna namjera izgradnje jake i konkurentne domaće banke.

Još jedna akvizicija

Ukoliko bi došlo do eventualne akvizicije i Privredne Banke, ishodna banka pozicionirala bi se u vrh bankarskog sektora u FBiH što bi bila jedinstvena prekretnica na tržištu.

Prema dostupnim podacima ukupna aktiva Privredne Banke Sarajevo iznosi preko 500 miliona KM a zajedno sa ASA Bankom, nakon spajanja sa Vakufskom, na tržištu bi nastala domaća banka u privatnom vlasništvu koja može parirati sadašnjim ino bankama i ravnopravno zauzimala mjesto među nekoliko najvećih banaka u Federaciji BiH.

Još su zanimljivije i najave ASA Grupacije da, pored bankarskog sektora, planira nove investicije u drugim oblastima.

Jačanje domaćih investitora

Uporedo sa akvizicijom poliklinike Eurofarm prije tri godine najavljen je i projekat pokretanja prve privatne bolnice u Bosni i Hercegovini dok je javnosti poznata i namjera ASA Grupacije da jača poziciju u oblasti osiguranja.

Evidentno je da privatni sektor, a posebno domaći investitori, nastavljaju aktivno i efikasno ukrupnjavati trzištem BiH i igrati sve značajniju ulogu u raznim sektorima te će biti interesatno pratiti razvoj situacije u bankarstvu, osiguranju te sektoru zdravstva.