Naredne godine početak gradnje HE “Buk Bijela”

0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da je Konkurencijski savjet BiH dao pozitivno mišljenje za Hidroelektranu /HE/ “Buk Bijela”, koju će Republika Srpska graditi zajedno sa Srbijom i da bi radovi mogli početi iduće godine.

Dodik je rekao da se bliži trenutak polaganja kamena temeljca za “Buk Bijelu”, te napomenuo da će se zajedno sa njom graditi i HE “Foča” i HE “Paunci”.

“To će biti ozbiljan novi energetski resurs važan ne samo za Foču, već i Republiku Srpsku i Srbiju”, istakao je Dodik nakon sastanka sa načelnikom opštine Foča Radisavom Mašićem.

On je najavio da bi građevinski poslovi mogli početi već iduće godine.

“Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbijedili smo pet miliona evra koji čekaju projektovanje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM, ali u svakom slučaju obezbijediće se sav novac“, pojasnio je Dodik.

On je dodao da se očekuje da uskoro počne i izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, što je jedan od odobrenih projekata za BiH i Republiku Srpsku u okviru investicionog programa EU, te da je potrebno sačekati dinamiku.

Prema njegovim riječima, Foča danas ima dosta drugačije i vedrije lice, a rukovodstvo opštine je zajedno sa Vladom Republike Srpske riješilo mnogo problema koji su se činili nerješivim.

“Od studentskog doma, problema sanacije Bolnice, Bogoslovskog fakulteta za koji smo morali da kupujemo novi objekat do rješavanja niza infastrukturnih problema. Danas sve ulice u Foči izgledaju moderno i sređeno”, rekao je Dodik.

Načelnik opštine Radisav Mašić rekao je da će investicije koje su najavljene u Foči bitno promijeniti situaciju, prije svega, kada je riječ o zapošljavanju.

“Konstatovali smo da je protekli period za Foču bio veoma uspješan, da je realizovano desetak značajnih kapitalnih projekata i da su svi bili za budućnost grada. Ništa nismo radili što je kratkoročno, sve je dugoročno što je čekalo decenije da bude riješeno”, dodao je Mašić.

Srna