Napušteni aerodrom pretvaraju u najveći i najzeleniji pametni grad Evrope

0

Projekt je u izgradnju trebao krenuti 2008. godine, no odgođen je zbog globalne finasijske krize koja je grčku ekonomiju ostavila na rubu kolapsa.

Grčka gradi najveći i najzeleniji pametni grad u Evropi. Riječ je o Ellinikonu, projektu vrijednom 8 milijardi dolara koji je nastajao više od decnije.

Smješten na mjestu nekadašnjeg atinskog aerodroma taj “raj s poštanskim brojem”, kako ga nazivaju njegovi graditelji, trebao bi sadržavati prvi grčki neboder, vrhunski trgovački centar i sportski park.

Projektiran je tako da spaja sceničan pogled na Egejsko more s tehnološkom i ekološkom infrastrukturom, a procjenjuje se da će prva faza projekta biti dovršena do 2026. godine, piše Poslovni.hr.

Cilj projekta je privući milion novih turista te potaknuti grčku ekonomiju za 3,3 milijarde eura.

Projekt odgođen zbog krize

Ellinikon je jedan od nekoliko novih visokotehnoloških gradova koji se grade diljem svijeta, iako su najčešće smješteni u Kini ili na Bliskom istoku.

Pametni grad ime je dobio po napuštenoj međunarodnoj zračnoj luci udaljenoj 6,4 kilometara južno od Atine, zatvorenoj 2001. godine.

Projekt je u izgradnju trebao krenuti 2008. godine, no odgođen je zbog globalne finansijske krize koja je grčku ekonomiju ostavila na rubu kolapsa.

Rad na najvećem evropskom projektu urbane regeneracije, kako ga nazivaju njegovi graditelji, konačno je započeo u julu 2020. godine.

Prioritet tvrtke Lamda Development, specijalizirane za razvoj, ulaganje i upravljanje nekretninama koja stoji iza projekta je obnova obale Elinikona dugačke 3,2 kilometra, piše Business Insider.

Prvi koraci u izgradnji započeli su s Cove Residences, nekolicinom luksuznih vila, a izvođači radova ističu kako su već prodali 350 nekretnina na obali te su nedavno otkrili planove za početak radova na Maloj Atini, gradskoj četvrti koje će imati 1115 stambenih jedinica.

Ideja o metropolitanskom parku veličine 650 hektara koji bi krasio Ellinikon po uzoru na njujorški Alley Pond Park u Queensu, postoji od 2005. godine.

Dragulj Ellinikona

Kada bude izgrađen, Riviera Tower visok gotovo 200 metara bit će prvi neboder i najviša zgrada u Grčkoj, a protezat će se na 50 spratova sa 180 apartmana. Izvođači radova opisali su ga kao kao “dragulj krune” Ellinikona.

U Ellinikon Experience Centeru, iskustvenom centru pametnog grada, otvorenom 2022. u prostoru restauriranog zrakoplovnog hangara posjetitelji mogu saznati više o ekološki prihvatljivim tehnologijama za koje biti ključne gradovima budućnosti, vjeruju izvođači radova.

Također, Ellinikon će imati i superluksuznu trgovačku četvrt. Riviera Galleria bit će smještena nadomak nebodera i postati će dom za 70 vodećih modnih marki, prema Retail Insight Networku.

Pametni grad u nastajanju ranije ove godine posjetio je i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kako bi obilježio otvaranje centra za osobe s invaliditetom, prve dovršene Lamdine zgrade.