Napadnute studentice traže da Kuvajćani krivično odgovaraju

0

Nakon što su dvojica državljana Kuvajta prekjučer oko 13 sati na trolejbuskom stajalištu Skenderija napali Medinu Fatić i Jasminu Filipović, studentice Fakulteta zdravstvenih studija, one su izrazile sumnju da se u njihovom slučaju radi samo o prekršaju, odnosno o narušavanju javnog reda i mira. 

Ponovni iskaz

Medina je jučer, u pratnji svoje majke Azre Hodžić, otišla u Tužilaštvo Kantona Sarajevo, gdje su razgovarale s Aidom Topalović, zamjenicom glavne tužiteljice. 

– Nakon razgovora s glavnom tužiteljicom, djevojka i njena majka upućene su u Policijsku upravu Centar, gdje djevojka treba ponovo dati iskaz. Nakon što policija zadokumentira činjenice, prikupi operativni materijal ili, ako, eventualno, pošalju izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, tada će se tužilac izjasniti u pogledu kvalifikacije krivičnog djela, ako ga je bilo – pojasnila nam je jučer Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

S druge strane, prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, napadu je prethodio nesporazum između djevojaka i Kuvajćana, jer su oni mislili da im je neko ukrao mobitel u tramvaju. Posumnjali su da su za to krive studentice te su ih, navodno, pokušali zadržati dok policija nije došla, zbog čega su nastale povrede na Medininoj ruci. 

Povrede šake

Medina i Jasmina kazale su za naš list da su stranci konstantno pokušavali početi razgovor s njima, ali one nisu bile zainteresirane te su im govorile da ne znaju engleski jezik. 

Oni su ih napali kada su krenule da uđu u trolejbus, kada je Medini povrijeđen ručni zglob desne šake, a poderana joj je i jakna. Nakon toga je došla policija te su priveli Kuvajćane, kojima je izrečena novčana kazna, dok su djevojke ljekarsku pomoć potražile u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo.