Namjenska industrija među pet najuspješnijih sektora u BiH

0

Ministarstvo Vanjske trgovine i ekonomskih odnosa izdalo je 2015. godine dozvole za izvoz vojne opreme, naoružanja i proizvoda dvojne namjene u iznosu od 310 miliona eura, što je za 100 posto više nego u 2014, javlja Federalna televizija.

Namjenska industrija je izvozno orijentisani sektor i među pet sektora koji ostvaruju najbolje rezultate u BiH, kada je riječ o vanjskotrgovinskom prometu. Državno ministarstvo je kazalo kako će kompanijama koje se bave ovom vrstom proizvodnje pomoći i u ovoj godini.

Zakonska regulativa na državnom, ali i entitetskom nivou se prilagođava standardima EU-a, pa se mogu očekivati bolji rezultati.

Najveća preduzeća u BiH koja se bave proizvodnjom i plasmanom eksploziva, ali i vojne robe počela su ostvarivati rekordne promete, a unaprijed ugovoreni poslovi otvaraju im mogućnost za dalji razvoj obima poslovanja.

Nakon dva desetljeća, viteška firma Poslovni sistem Vitezit konačno se diže iz pepela i ponovo postaje brend u proizvodnji privrednih eksploziva, ne samo na domaćem nego i izvoznom tržištu. Ima i dvije stotine i pedeset zaposlenih.

Najuspješnija preduzeća iz ove privredne grane su iz Federacije BiH. Po obimu poslovanja, izvozu i broju zaposlenih trebamo spomenuti Igman iz Konjica, goraždanski Unis Ginex, Unis Pretis Vogošća, Zrak iz Sarajeva, BNT-TMIH iz Novog Travnika. Godine dobrog poslovanja, velik broj narudžbi iz svih krajeva svijeta i sve veći broj zaposlenih, vraćaju konjički “Igman” na staze predratnih privrednih uspjeha.

Privredno društvo “Igman” u Konjicu na dobrom je putu da dosegne prijeratne kapacitete. U ovom privrednom gigantu danas radi 1.080 radnika. Proizvodnja ide punim kapacitetom, a već se primaju narudžbe za narednih nekoliko godina. Značaj ove firme za lokalnu sredinu je ogroman. “Razvijamo se i svaki dan ćemo biti još veći. Rahmetli Zuko Džumhur prije rata je rekao: ‘U Konjicu, u ‘Igmanu’ radi pola Konjičana, a ona druga polovica se hrani od te prve polovice”, kaže Đahid Muratbegović, direktor Privrednog društva “Igman”.

Konjički privredni gigant je prošle godine imao prihod od 110 miliona maraka, od čega 30 miliona maraka dobiti. Ove godine se pozitivan trend nastavlja. U prvih šest mjeseci Igman je imao prihode od 48 miliona maraka, od čega 10 miliona profita. Imaju dobar proizvod koji traže vojske i policije širom svijeta. “Radimo za američke kompanije, za njihove koalicijske snage u cijelom svijetu. Kompanija smo koja je priznata u NATO-u i u ostalom svijetu”, ističe Muratbegović.

Zahvaljujući naglom razvoju industrije proteklih godina Konjic se približava najrazvijenijim općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Očekuje se otvaranje još 200 novih radnih mjesta u narednom periodu.