Naložena inspekcija u BiH zbog Coca-Cole

0

Nakon što se u Hrvatskoj pojavila informacija o trovanju nekoliko građana usljed konzumacije određenih napitaka, a kako prenose hrvatski mediji kompanija Coca-Cola potvrdila da je u “jednom, izoliranom slučaju trovanje povezano sa staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml”, Raport je u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine provjerio da li je ovo piće dostupno na bh. tržištu.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH su kazali da su u vezi s ovim slučajem upoznati putem medijskih izvještaja, ali da o tome nemaju zvaničnih obavještenja. Zbog mjera predostrožnosti Agencija je naložila inspekcijski nadzor u našoj zemlji u vezi s ovim slučajem.

– Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za sada nije obaviještena, niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bh. tršište. Još uvijek nije na raspolaganju zvanično očitovanje nadležnih organa Hrvatske, u skladu sa saznanjima Agencije. Kao mjeru predostrožnosti, izvršili smo obavještavanje nadležnih inspekcijskih organa, koji direktno nadziru subjekte u poslovanju s hranom i vrše odgovarajuće provjere – naveli su za Raport iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Podsjećamo, nakon što se na društvenim mrežama proširila informacija o trovanju građana Hrvatske nakon konzumacije određenih napitaka u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci potvrđen je jedan slučaj trovanja.

 – U KBC-u Rijeka je zaprimljena na bolnički odjel jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka. Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci – kazali su iz KBC Rijeka, prenose hrvatski mediji.