Nakon VW-ove odluke, nade u Srbiji opet podgrijane

0

Nakon što je Volkswagen saopćio kako je zbog turske vojne akcije na sjeveru Sirije stopirao donošenje odluke o izgradnji 1,3 milijarde dolara vrijedne fabrike u ovoj zemlji, ministra finansija Srbije Sinišu Malog novinari su pitali da prokomentariše tu odluku.

Prema njegovim riječima, za ovu zemlju bilo bi od velikog značaja kada bi uspjela da privuče tu investiciju, ali dodao je da ne može ništa više da kaže, jer Srbija treba da pokaže da je pouzdan partner i da ne daje olako informacije o tako velikim investicijama.

“Ne bih da komentarišem, to je najmudriji odgovor koji mogu da vam dam, prosto jer se takve stvari ni ne rade. Sa druge strane, razgovori koji bi vodili sa njima su mnogo ozbilljniji i treba da pokažete da ste pouzdan partner koji olako ne daje informacije i ne bavi se politikom na takav način, već ozbiljno pristupa razgovorima o svakoj novoj investiciji, a pogotovo o investiciji u vezi sa dovođenjem Volkswagena u Srbiju”, rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara u vladi.

Ističe da su takve investicije uvijek predmet ozbiljnih analize i pregovora.

“Za nas bi bilo od najvećeg mogućeg značaja da privučemo i tu fabriku”, kazao je ministar i napomenuo da je važno to što Srbija ima sve bolji kreditni rejting i što ulaže u infastrukturu, ali i to što je faktor stabilnosti u regionu.

I Srbija bila u igri

Mali kaže da država razgovara sa velikim brojem investitora svaki dan, kako bi oni došli u Srbiju i zaposlili građane.

Podsjetimo, Volkswagen je dugo tražio lokaciju za izgradnju svoje 1,3 milijarde eura vrijedne fabrike u Istočnoj Evropi. Prema medijskim izvještajima, u igri za ovu značajnu investiciju bile su Bugarska, Srbija i Turska.

Jedno vrijeme spekulisalo se kako će Volkswagen odabrati baš Srbiju no nakon što je div iz Wolfsburga početkom ovog mjeseca osnovao kompaniju u Turskoj, sve je ostalo samo na nadanju.

No ima li prostora za aktueliziranje ovog pitanja znaće se u novembru za kada je Volkswagen najavio preispitivanje svoje odluke o investiranju u Tursku.

Tanjug / BIznisInfo