Nakon usvajanja Zakona o organskoj proizvodnji: Organska poljoprivreda na prekretnici

0

Organska proizvodnja hrane neiskorišten je potencijal poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini. Tokom 2015. godine, organski proizvođači iz Federacije BiH ostvarili su izvoz od 45 miliona KM, ali to nije ni približno nivou na kojem ovaj sektor može biti.

Glavna prepreka većem učešću organske proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji bilo je nepostojanje strategije razvoja te nedostatak zakona o organskoj proizvodnji u FBiH.

Usvojen zakon

Parlament FBiH usvojio je Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, kojim će biti regulirana oblast organske proizvodnje.

Predsjednik Saveza asocijacija organskih proizvođača FBiH Sead Herceg izjavio je za Faktor da Zakon predstavlja prvi korak ka povećanju površina dobara koje će biti zasađene organskom proizvodnjom.

– Vlasti bi ovu godinu do provedbe zakona trebale iskoristiti za uvođenje podsticajnih mjera koje će pomoći razvoju organske proizvodnje, pošto su proizvođači suočeni s velikim nametima, pogotovo zbog certifikata koji se obnavljaju svake godine – izjavio je naš sagovornik.

Radna mjesta

Prema njegovim riječima, sada treba provesti zakon i strateški pristupiti razvoju poljoprivrede, a u tome poljoprivrednici trebaju biti partneri vlastima prilikom odlučivanja.

– Glavni korisnici podsticaja trebaju biti mali proizvođači. Treba odrediti koje kulture su unosne kako se ne bi doveli u situaciju da imamo previše uroda manje profitabilnih biljaka – rekao je naš sagovornik.

Podvukao je da, ukoliko se organska proizvodnja podigne na tri posto ukupne poljoprivredne proizvodnje, to bi značilo upošljavanje minimalno 20.000 novih radnika. (Faktor)