Nakon Turaka, i Kinezi mjerkaju bihaćku Biru

0

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić održao je danas u Bihaću sastanak s ambasadoricom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

Na sastanku je, između ostalog, rečeno da će sutra zajedno posjetiti tvornicu Bira za koju je kineska strana iskazala interesovanje.

Vlasnik kompanije Bira je Robot General Trading.

Inače, krajem prošle godine pojavile su se informacije da je upravni odbor jedne firme iz Turske već donio odluku da kupi firmu Bira.

„Oni bi najvjerovatnije iduće sedmice trebali doći u Bihać. Sa trenutnim vlasnicima Bire utvrđuju koje su to obaveze prema radnicima i šta ih očekuje u momentu ulaska u posjed. To je ono što je za sada stoposto sigurno“, kazao je Rošić u novembru prošle godine, ali od tada nije bilo novih informacija o turskim investitorima.

Podsjetimo, BIRA Bihać je prvi domaći proizvođač rashladnih uređaja u Bosni i Hercegovini, a osnovana je 1982. godine kao sastavni dio Gorenje Grupe. Na međunarodnom tenderu 2004. godine BIRA-u je akvizirala domaća kompanija Robot. Posljednih godina stanje u kompaniji bilo je sve lošije.

Robot je sredinom prošle godine oglasio prodaju Birine zgrade.