Nakon Trampove odluke snažno porasle cijene nafte

0

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica pale, dok su cijene nafte snažno skočile nakon što je dan prije predsjednik SAD-a Donald Tramp odlučio ponovno uvesti sankcije Iranu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 u minusu 0,2 odsto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks bio u minusu 0,4 odsto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 0,4 odsto.

Berzovni indeksi u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasli su,  između 0,1 i 0,3 odsto.

Na azijskim berzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, nakon što je američki predsjednik Trump objavio da se SAD povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti sankcije Teheranu.

Trampova odluka povećava rizik od sukoba na Bliskom istoku i narušava odnose između SAD-a i njegovih evropskih partnera.

Uz to, američke sankcije mogle bi narušiti poslovanje mnogih azijskih kompanija koje rade u Iranu.

Cijene nafte rastu

S druge strane, zbog bojazni ulagača da će sankcije narušiti ponudu nafte iz Irana, cijene crnog zlata snažno su porasle.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je jutros 2,5 odsto, na 76,75 dolara, najvišu razinu u tri i po godine.

Na američkom je tržištu, cijena barela porasla je 2,2 odsto, na 70,60 dolara, blizu najviše razine od novembra 2014.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros na 93,20 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 92,86 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,4 odsto, na 109,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra skliznula na 1,1860 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1925 dolara.

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica pale, dok su cijene nafte snažno skočile nakon što je dan prije predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio ponovno uvesti sankcije Iranu.

Hina