Nakon teške bolesti vratila se poslu koji voli, sada ohrabruje druge da se bore

0

Pilotkinja Turkish Airlinesa vratila se letenju nakon 10-omjesečne borbe sa karcinomom dojke, a nada se da će svojom pričom nadahnuti one koji vode hrabru borbu protiv opake bolesti.

Bilge Derin dobila je dijagnozu karcinoma u septembru 2017. godine kada je imala samo 31 godinu. Konačno je bila u svom poslu iz snova nakon što je dugo godina radila kao kontrolor saobraćaja.

Bilge Derin

Bila je mlada, uspješna pilotka koja živi svoj život u najvećoj mjeri. Međutim, dijagnoza je odjednom njen svijet okrenula naglavačke. Povrh svega, primila je još jednu lošu vijest – i njenoj 55-godišnjoj majci dijagnosticirana je ista bolest.

Bila je u šoku a odlučila je zadržati svoju bolest i borbu za sebe. Jedina osoba koja je to znala bila je njena najbolja prijateljica. Nije željela da se majka još više brine pa je sve držala u tajnosti. Ubrzo nakon toga, započela je liječenje i za sada se morala oprostiti od neba i letenja, posla koji je voljela.

“U početku nisam moglo vjerovati ili prihvatiti da imam rak – kao i svi drugi. A kad sam to konačno prihvatila, nisam znala odakle započeti. Bio je to težak proces. Ali nikada nisam odustala. „Svako putovanje dosad uspješno si okončala i ovo ćeš“, rekla sam sebi. Uz podršku svojih prijatelja i porodice pobijedila sam rak“, rekla je Derin.

Primila je 16 krugova hemoterapije i 33 kruga radioterapije tokom 10 mjeseci. Također je bila uz majku i podržavala je tokom njene petomjesečne bitke.

Inspiracija za bolesne

Uprkos svim lošim izgledima i iscrpljujućem procesu, jaka majka i kćerka pobijedile su rak te su sada bez tumora.

Njena priča objavljena je u oktobarskom broju časopisa Skylife turske aviokompanije pod naslovom “Pobjeda majke i kćeri”, a podijeljena je na društvenim mrežama u sklopu “Mjeseca svijesti o raku dojke”.

Derin je rekla da je ponosna što je dio takve značajne inicijative, te da se nada da će postati inspiracija i izvor nade za hiljade ljudi koji prolaze kroz slične stvari.

„Možda više nemam kosu do struka, ali sada sam sretnija i slobodnija sa svojom kratkom kosom. Živim u trenutku … volim svoj posao, ali ne odlažem ništa u svom životu. Ne brinem se za trivijalne stvari i puno se smijem.“