Nakon niza terorističkih napada: I bh. turisti zaobilaze Tursku

0

Zbog straha od terorizma, turisti ove godine izbjegavaju Tursku a za ljetne praznike radije biraju sigurnije destinacije poput Španije, Kanara i Baleara, objavio je krajem prošlog mjeseca jedan od najvećih evropskih turističkih operatera TUI. I samo tursko ministarstvo turizma objavilo je ranije podatke da njhov turizam trpi značajne negativne posljedice niza terorističkih napada izvedenih u ovoj zemlji u toku posljednjih nekoliko mjeseci. Turski turizam doživio je najveći pad u posljednjih deset godina. Samo u februaru ove godine zabilježeno je više od 10 procenata manje posjeta u odnosu na isti period prošle godine. U Njemačkoj je, na primjer, interesovanje građana za turističke posjete Turskoj opalo čak za 40 procenata.

Da se terorističkih napada boje i građani Bosne i Hercegovine, te zbog toga zaobilaze potencijalno opasne destinacije, uvjerili smo se i u domaćim turističkim agencijama.

“U toku 2015. godine, u ljetnom periodu, najprodavaniji aranžmani su bili za ljetovanje u Grčkoj i Turskoj. Ove godine, povećano je interesovanje za ljetovanje u Grčkoj a za destinacije kao što su Turska, Egipat i Tunis ne vlada interesovanje bez obzira na bogatu i raznovrsnu ponudu hotela svih kategorija koju su pripremile turističke agencije u BiH i regionu” – izjavila je za BiznisInfo Nataša Dijak iz turističke agencije Euroline Travel. “Hotelijeri u Turskoj su prilično snizili cijene smještaja i hotelskih usluga zbog nedolaska ruskih turista u njihova ljetovališta, ali i pored toga, kod naših turista, nema povećanog interesovanja za boravak u prekrasnim ljetovalištima na njihovoj obali.”

Slična iskustva imaju i u Zepter Passport putničkoj agenciji: “Buking za ovu godinu je počeo, ali u smanjenom intenzitetu u odnosu na prethodne dvije godine u ovo doba. Sa jedne strane na to je uticala situacija se izbjegličkom krizom kao i kontinuirani pad finansijskih mogućnosti.  I dalje je najveći interes za Grčku dok je Turska u padu.” – izjavila je za BiznisInfo Milena Pavlović, direktorica agencije.

Inače, turizam je ključna grana turske privrede. Prema službenim podacima, strani turistički dolasci prošle su godine Turskoj donijeli prihode od 31,5 milijardi dolara pa je jasno koliko će pad turističkih posjeta uticati i na ukupnu ekonomiju ove zemlje.

 

D.Š.