Nakon 11 godina porastao kreditni rejting Turske

0

Ministar finansija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.

Agencija za kreditni rejting pomjerila je rejting države za jednu stepenicu više sa ocjene B na B+ te je navedeno kako će se koordinacija između monetarne, fiskalne i prihodovne politike poboljšati usred vanjskog rebalansa.

– Pozitivni rezultati našeg srednjoročnog programa ogledaju se u odlukama agencija za kreditni rejting. S&P je povisio kreditni rejting naše zemlje za jedan stupanj nakon 11 godina, zadržavajući pozitivne izglede – poručio je ministar, prenio je SEEbiz.

Također, poručio je kako će Turska nastaviti sa provođenjem ovakve ekonomske politike.

– Odlučni smo da svojim osnaženim programom podignemo povjerenje u našu zemlju na najvišu razinu – objasnio je ministar.

Podizanje kreditnog rejtinga uslijedilo je tjedan nakon što je Centralna banka Turske zadržala nepromijenjenu referentnu kamatnu stopu na 50 posto.

Agencije za rejting su pojasnile kako bi mogli razmotriti dalje podizanje rejtinga Turske ako bi kreatori politika smanjili inflaciju, vratili povjerenje u tursku liru te smanjili deficit.