Najveći svjetski fond bogatstva zaradio 44 milijarde dolara u trećem kvartalu

0

Norveški stabilizacioni fond objavio je u četvrtak da je u trećem kvartalu zaradio 412 milijardi norveških kruna (44,31 milijardu dolara), ponajviše zahvaljujući jačanju dionica američkih tehnoloških kompanija u koronakrizi.

Tehnološki sektor među rijetkim je industrijama koje su profitirale od mjera zatvaranja, uvedenih radi suzbijanja širenja pandemije, budući da su mnogi ljudi bili primorani da rade od kuće i kupuju putem interneta, podsjeća Reuters.

– Na finansijska tržišta i dalje utiče neizvjesnost povezana s koronavirusom. Uprkos tome, povrat od ulaganja na tržištu dionica bio je dobar, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora u SAD-u – rekao je čelnik fonda Nicolai Tangen u saopštenju.

Norveški stabilizacioni fond vlasnik je udjela u približno 9.200 kompanija u svijetu, odnosno 1,5 posto svih izlistanih dionica, a ulaže i u obveznice i u nekretnine, prenosi Bankar.me.

U avgustu su bili objavili da očekuju dalja previranja na finansijskim tržištima budući da se svijet i dalje bori s pandemijom Covida-19, s tim da i dalje ostaje neizvjesno kakve će biti ukupne posljedice u realnoj ekonomiji.

– Takva ocjena i dalje stoji, sada još i više, s obzirom na nedavni dolazak drugog talasa… Niko ne očekuje da će to definitivno završiti – rekao je zamjenik čelnika fonda Trond Grande u četvrtak Reutersu.

– Pripremamo se za mogućnost da će pandemija potrajati… pa i u idućoj godini – dodao je.

Grande ipak uočava blagi raskorak između realne ekonomije i finansijskih tržišta koje su podsticajima poduprle vlade i centralne banke.

– Ne možemo jasno procijeniti što to znači za određene sektore, hoćemo li nastaviti da putujemo kao do sada ili ćemo promijeniti svoje navike – rekao je.

Uprkos previranjima fond je u razdoblju od jula do oktobra ostvario pozitivan prinos od 4,3 posto, ponajprije zahvaljujući 5,7-postotnom prinosu po dioničkom portfoliju, koji čini 70,7 posto ukupnog portfolija fonda.

Utemeljen 1996., najveći svjetski fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.160 milijardi dolara. To znači da je svakoj građanki i građaninu Norveške, uključujući djecu, obezbijedio približno 217.000 dolara.