Najveći proizvođač automobila u Rusiji i istočnoj Evropi nastavlja proizvodnju

0

Najveći ruski proizvođač automobila AvtoVAZ objavio je da će nakon više od dvije sedmice zastoja zbog pandemije koronavirusa u ponedjeljak 18. maja nastaviti proizvodnju.

„Zbog vanredne situacije, rad će se organizovati po sigurnom rasporedu kako bi se izbjegle gužve u prevozu i na kontrolnim tačkama. Početak smjena na montažnim linijama i u uredima biće vremenski odvojen”, objavljeno je iz ove kompanije, prenijela je Russia Today.

Od 29. juna AvtoVAZ će preći na četvorodnevnu radnu sedmicu.

Proizvodnja automobila u ovoj kompaniji obustavljena je 29. aprila zbog širenja koronavirusne infekcije u Rusiji, što je dovelo do pada prodaje.

Najveći proizvođač automobila u Rusiji i istočnoj Evropi, AvtoVAZ proizvodi skoro milion vozila godišnje. Već ima stabilan tržišni udio u zemljama Saveza nezavisnih država, a također izvozi automobile u Njemačku, Iran, Siriju, Egipat i Mađarsku. Proizvođač automobila namjerava proširiti se i na Češku, Mongoliju i jugoistočnu Aziju a nedavno je počeo izvoziti vozila u Kinu i Ujedinjene Arapske Emirate.

Porasla prodaja

Grupa AvtoVAZ dio je saveza Renault-Nissan-Mitsubishi i proizvodi automobile u ovkiru četiri brenda – Lada, Renault, Nissan i Datsun.

U 2019. godini, Ladu je analitička agencija Focus2move svrstala među 50 najprodavanijih svjetskih marki. Izvozna prodaja marke Lada porasla je za 57 posto, na 38.050 automobila prošle godine. Automobili su prodati u 34 države, uključujući Tursku, Tunis, Čile i Kubu.

D. Hadžić