Najveći fond bogatstva na svijetu izgubio 34 milijarde dolara

0

Norveški državni imovinski fond vrijedan 1,4 biliona dolara, najveći na svijetu, u utorak je izvijestio o gubicima od 2,1 podsto u trećem tromjesečju, jer je svim klasama imovine pala vrijednost.

Takozvani državni penzioni fond Global zabilježio je gubitak od 374 milijarde norveških kruna (34 milijarde dolara) u trećem kvartalu, navodeći slabije tromjesečno razdoblje u usporedbi s prvom polovinom godine.

Fond je posljednji put izvijestio o kvartalnom gubitku prije godinu dana.

Ovo dolazi u trenutku kada je tržište i dalje opterećeno dugoročnim zabrinutostima za šire ekonomsko okruženje.

– Tržište dionica zabilježilo je slabije tromjesečje u usporedbi s dva prethodna tromjesečja – izjavio je Trond Grande, zamjenik izvršnog direktora Norges Bank Investment Managementa.

Posebno su tehnološki, industrijski i diskrecijski sektori potrošača negativno pridonijeli povratu.

Norveški gigantski državni fond osnovan je 1990-ih kako bi uložio višak prihoda sektora nafte i plina u zemlji. Do danas je fond uložio novac u više od 9.200 kompanija u 70 zemalja svijeta.

Fond je izvijestio o tromjesečnom gubitku od 3,3 posto na svojim ulaganjima u nekretnine, dok je gubitak u trećem tromjesečju na njegovim ulaganjima u infrastrukturu za obnovljivu energiju iznosio 2,4 posto.

Na kraju trećeg tromjesečja dionice su činile 70,6 posto ulaganja fonda, što je blagi pad u odnosu na prethodna tri mjeseca.