Najveći češki izvoznik nastavio proizvodnju

0

Najveći češki izvoznik Škoda Auto pokrenuo je proizvodnju u ponedjeljak, no automobilski sektor suočava se s mnogo nesigurnosti zbog oslabljenje potražnje za automobilima.

Automobilska industrija čini desetinu proizvodnje i četvrtinu ukupnog izvoza zemlje, te kreira 150.000 radnih mjesta. Međutim, izgleda da će se 2020. kretati znatno ispod kapaciteta, prenio je Reuters.

Škoda, dio Volkswagen koncerna, obustavila je poslovanje u martu jer je broj slučajeva koronavirusa u Evropi počeo ubrzavati, ali se sada ponovo pokreće jer ova centralnpoevropska zemlja sa 10,7 miliona stanovnika počinje ublažavati ograničenja.

Nove mjere zaštite

Radnici Škode vratili su se na psoao noseći maske i bili su podvrgnuti mjerenju temperature, što je dio od 80 novih mjera koje je kompanija uvela, od stanica za dezinfekciju ruku i proširenih prostra za boravak do dodatnog vremena za čišćenje radnih stanica.

Oko 90% čeških automobilskih firmi od marta je zatvorilo ili ograničilo proizvodnju. Gotovo sve bi trebale nastaviti raditi u narednim sedmicama, saopćilo je Udruženje automobilske industrije (AutoSAP).

Izgubljeno 4.000 radnih mjesta

Pad proizvodnje od 36% prošlog mjeseca koštao je proizvođače i dobavljače 67 milijardi kruna (2,68 milijardi dolara) prihoda, navodi udruženje. Njegov direktor Zdenek Petzl rekao je da će skoro sva aprilska proizvodnja biti izgubljena prije povratka na 60% kapaciteta u maju, a procjenjuje da će se proizvodnja ove godine kretati na 60-90% kapaciteta.

“Početak ponovnog pokretanja biće prilično nesigusan. Najveći strah je šta će biti sa tržištem”, rekao je Petzl.

Do sada je izgubljeno oko 4.000 radnih mjesta, uglavnom agencijskih radnika, dok 42% firmi razmišlja o otpuštanju, objavilo je ovo udruženje.

D. Hadžić