Najveća privatna jahta na svijetu uplovila u Tivat

0

Najveća privatna jahta na svijetu – 180 metara dugi „Azzam“ („Odlučni“ u prevodu sa arapskog), uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtu.

Jahta koja pripada predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Kalifi bin Zajedu Al Nahijanu, vezala se na mulu 5 tivatske marine, na mjestu koje je sposobno da primi brodove dužine do čak 250 metara, prenosi crnogoski portal Vijesti.

„Azzam“ je na mulu van domašaja šetača kroz marinu Porto Montenegrio i fotografa, pa njegova posada i putnici uživaju u potpunoj diskreciji.

„Azzam“ je, kako pišu Vijesti, po specijalnoj narudžbi sagrađen 2013. u čuvenom njemačkom brodogradilištu Lurssen a gradnja te jahte koštala je oko 610 miliona dolara.

Brod dug 180 i širok skoro 21 metar, ima 13.136 bruto-tona i veličine je osrednjeg kruzera. Za tako veliko plovilo „Azzam“ ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu u kombinaciji sa specifičnom, vitkom formom trupa i sa izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje za jednu jahtu, vrtoglavo visoke maksimalne brzine od čak 31,5 čvorova.

Ovaj čelično-aluminijumski brod pokreću dva dizel motora MTU i dvije plinske turbine General Electric LM 2500, a brod nema klasične propelere, već mu je pogon izveden preko četiri tzv. vodomlazna propulzora.

„Azzam“ pored ostalih luksuznih sadržaja, ima dva bazena, dva helipada, bioskop, disko, najveću dvoranu za ručavanje i svečanosti na jednoj jahti dimenzija 29 sa 18 metara…

Ovaj ultraluskuzni brod na sebi nosi i mini podmornicu, sve staklene površine na „Azzamu“ napravljene su od neprobojnog stakla, apartman vlasnika je i dodatno oklopljen panelima balističke zaštite od kevlara, a jahta čak ima i visoko povjerljivio sistem za sopstvenu odbranu od eventualnog napada protivbrodskim raketama.

„Azzam“ prima 36 putnika o kojima brine 60 članova posade jahte.