Najveća evropska banka uvećala dobit zahvaljujući Aziji

0

Profit prije oporezivanja najveće evropske banke, HSBC, porastao je u prvom polugodištu 2018. godine za 4,6 odsto, jer je njena strategija fokusiranja na tržišta u usponu dala rezultata.

U periodu januar-jun, HSBC banka, sa sjedištem u Londonu, ostvarila je dobit prije oporezivanja od 10,7 milijardi dolara u odnosu na 10,2 milijarde dolara iz prvog polugodišta prošle godine, prenosi agencija AP.

Profit prije oporezivanja u drugom ovogodišnjem kvartalu porastao je na 5,96 milijardi dolara sa 4,8 milijardi dolara iz perioda april-jun 2017. godine.

Neto dobit banke je u prvom polugodištu ove godine dostigla 7,2 milijarde dolara, što je više od 7,0 milijardi dolara zabilježenih u prvih šest mjeseci prošle godine.

Prihodi su porasli za 4,2 odsto na 27,2 milijarde dolara sa nivoa od 26,2 milijarde dolara iz prve polovine 2017. godine.

HSBC je najveća evropska banka, ali najveći dio dobiti ostvaruje na azijskom tržištu, gdje najavljuje dodatne investicije, naročito u južnoj Kini i na Jugoistoku Azije.