Najveća danska banka optužena za pranje novca u Estoniji

0

Najveća danska banka, jednostavno nazvana Danske bank, našla se usred skandala s pranjem novca. Navodno je nestalo oko 8,3 milijarde dolara, i to lažnim transakcijama estonskoj podružnici.

Sve se događalo od 2007. do 2015. godine, a iznos koji je neko stavio u svoj džep iznosi trećinu vrijednosti Danske banke i 3 posto danskog BDP-a, piše Jutarnji.hr.

Nakon ove vijesti, dionice banke su odmah potonule, a posljedice još nisu poznate, donosi Bloomberg.

– Ovo je gore nego što smo ikad mogli zamisliti. Dioničari gube povjerenje u banku i nije čudno da se povlače – slažu se ekonomski analitičari.

Nije poznato ko stoji iza transakcija, no čini se da je novac došao do Rusije, Moldavije i Azerbejdžana. Danska banka će rezultate interne kontrole objaviti na jesen, a sada su samo rekli da ne mogu ništa komentarisati.

Andres Meinert Jorgensen, zadužen za strategiju Danske banke, rekao je kako “je prerano za donošenje zaključaka o pranju novca u Estoniji”.

– Upravo zato se suzdržavamo od komentara o potencijalnim razmjerima optužbi. No, prije smo otkrili kako se čini da su razmjere znatno veće nego što smo prije mislili – rekao je Jorgensen.

Jesper Nielsen, direktor bankarstva u Danskoj banci i član uprave naglasio je kako za istragu o pranju novca ipak treba nešto više vremena.

– Brinemo o ugledu banke, ovo utiče na sve što smo vjekovima gradili – rekao je Nielsen.

U istragu je uključena i danska vlada, a ministar ekonomije Rasmus Jarlov naglasio je kako će oni sami provjeriti što se zapravo dogodilo. Danska je, inače, zemlja s jednom od najnižih stopa korupcije na svijetu, pa je ovo skandal neviđenih razmjera. Javili su se i svi političari te ovo nazvali “najvećem pranjem novca svih vremena”.

Banka je odmah po otkriću pranja novca preduzela sve što je mogla – estonska podružnica je dobila novu upravu, a odlučuje se i kako će se tretirati profit iz te države. Sve sporne transakcije su odmah zaustavljene. (Jutarnji.hr)