Najskuplji BMW se opoziva u Americi

0

Opozivom na tlu Amerike je zahvaćeno preko 3.800 skupocjenih BMW-ovih automobila. U pitanju je najprestižniji BMW-ov model, a ako uzmemo u obzir električnu izvedbu i najskuplji.

Pogađate, radi se o novoj seriji 7 koja nedugo nakon lansiranja bilježi prvi veći opoziv. Povod opoziva je istraga koju je proveo proizvođač automobila koja je otkrila da promjena u tvrdoći materijala poluge brisača znači da bi veza između poluge i osovine motora brisača mogla početi popuštati. S vremenom bi mogao potpuno prestati raditi.

BMW naglašava da popuštanjem spoja će se s osovine motora prenijeti manji moment, a to znači da učinkovitost brisača pasti tokom jačeg pljuska ili snježnih padavina. BMW je obavijestio zastupništva o opozivu 20. septembra 2023. i počeće obavještavati vlasnike od 10. novembra, prenosi Index.hr.

Zastupnici će riješiti problem jednostavnim pregledom sistema brisača šajbe, ako je potrebno, njegovom zamjenom.

Svi primjerci obuhvaćeni opozivom su proizvedeni krajem prošle i početkom ove godine, a u pitanju je ukupno 3820 automobila modela serija 7 uključujući i električni i7x.

NHTSA je tako detektovao mogući problem na 3569 primjeraka 740i i 760i xDrive te 251 primjerak i7 xDrive 60. Automobili su proizvedeni od 13.10.2022 do 16.1. 2023. godine.