Najmanjoj republici na svijetu prijeti bankrot

0

Zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon pandemije koronavirusa, republici San Marino prijeti opasnost da bankrotira. Zbog duga mogla bi da izgubi i svoju 1.300 godina dugu samostalnost, piše dnevni list “Il fatto Quotidiano”.

Republika San Marino je na početku pandemije oklijevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mjesto po broju zaražanih u svijetu, vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mjere, prenosi Tanjug. 

Još prije pandemije bankarski sistem Republike je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona eura, a sada da bi izbegli finansijsku propast vlasti San Marina traže pomoć od prvog susjeda Italije, i “BankItalije”.

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mjesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali, “pojele su ih banke”, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savjetnik opozicione demokratske partije. Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U posljednjih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 posto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice “Titano” (ime po planini Titano na čijim obroncima se prostire država) u vrijednosti od 500 miliona eura. Jedan “titano” vrijedi jedan euro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrijednost, sto bi bio presedan u istoriji najmanje republike na svijetu.

“Il fatto Quotidiano” piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi “pasti” u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnih institucijama kao sto je UN, OSCE i sl.

U San Marinu živi oko 10 hiljada Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što dio italijanskih političara apeluje “da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane”, tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.