Najbolji poslovni rezultat namjenske industrije FBiH poslije rata

0

U namjenskoj industriji Federacije BiH je na dan 31.12.2015. godine bilo uposleno oko 3.000 radnika, od čega u proizvodnji 2.806. Ostvareni ukupan prihod od 191.820.418 KM je veći za 34 posto u odnosu na 2014. godinu, u čemu je prihod od izvoza iznosio oko 155 miliona KM i veći je 43 posto. Inače, prošlogodišnji prihod ostvaren je sa sto posto u odnosu na plan i ujedno je najbolje iskazani rezultat u poslijeratnom periodu.

Ovo se navodi u izvještaju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poslovanju privrednih društava namjenske industrije u FBiH za 2015. godinu.

U izvještaju se navodi da ostvareni rezultati nadmašuju ciljeve planirane Strategijom razvoja namjenske industrije i Akcionim planom u FBiH za period od 2012. do 2022. godine.

U 2015. godini privredna društva namjenske industrije u FBiH ostvarila su dobit od 32.113.151 KM, što je 70 posto više nego u prethodnoj godini. Ova industrija angažuje i veći broj kooperanata u proizvodnji dijelova, sirovina, ambalaže i pružanja usluga, na čemu je, također, zaposlen značajan broj radnika.

Treba istaći da je u ovom izvještajom periodu osvojen, razvijen i tehnološki unaprijeđen značajan broj proizvoda u skladu sa zahtjevima tržišta. U ovome su posebne rezultate iskazali Igman d.d. Konjic, Unis Ginex d.d. Goražde, BNT-TMiH d.d. Novi Travnik, Binas d.d. Bugojno i Pretis d.d. ogošća.

Vlada FBiH je, nakon rasprave, zadužila Nadzorni odbor i Upravu PS Vitezit d.o.o. Vitez da, u što kraćem roku, organizuju održavanje Skupštine Društva na kojoj će obavezno biti razmatran izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju ovog preduzeća.

Resorno ministarstvo je zaduženo da i dalje prati i analizira stanje u namjenskoj industriji, predlaže mjere i aktivnosti za realizaciju planova za 2016. godinu i ostvarenje ciljeva u skladu sa Strategijom razvoja namjenske industrije i Akcionim planom u FBiH za period od 2012. do 2022. godine, navodi se u saopćenju Vlade FBiH.