Najbogatiji načelnik donira martovsku platu

0

U jeku krize sa novim koronavirusom pojedine javne ličnost odriču se dijela primanja ili cijelih plata.

Jedna od njih je načelnik Kalesije Sead Džafić, koji će svoju martovsku plaću preusmjeriti u Crveni križ Kalesija na ime kupovine zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju koja će biti podijeljena stanovništvu ove općine.

Također, dio plaće će biti usmjeren i za kupovinu prehrambenih paketa za osobe koje su u stanju socijalne potrebe i koji će biti podijeljeni u saradnji sa JU Centar za socijalni rad Kalesija.

– Svjedoci smo da većimna građana nema mogućnost da dođe do zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju, a imamo i građane preko 65 godina koji ne smiju izlaziti vani, za njih ćemo obezbjediti pakete sa namjernicama koje su neophodne za jedno domaćinstvo – rekao je načelnik Džafić.

Džafić od preuzimanja mandata 2016. godine svoju mjesečnu plaću dijeli najboljim studentima, učenicima, sportistima kao i osobama kojima je pomoć neophodna.

Podsjetimo, nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine prošle godine objavila nove imovinske kartone bh. funkcionera, Džafić je u medijima proglašen za najbogatijeg načelnika u BiH.

Ukupna vrijednost imovine načelnika Kalesije je veća od 46 miliona maraka. Najveći dio tog bogatstva odnosi se na njegovu kompaniju Unis tok procijenjenu na 35 miliona KM.