Najbogatiji čovjek u Aziji za jedan dan zaradio tri milijarde dolara

0

Osnivač i izvršni direktor SoftBank grupe Masayoshi Son već je najbogatiji čovjek u Aziji, a sada je zbog dobrih rezultata na tržištu kapitala postao bogatiji za još nekoliko milijardi dolara.

Naime, SoftBank je svoje poslovanje na japanskoj berzi u četvrtak zatvorio s 9,962.0 jena vrijednosti dionice, što je rast od 17,73 posto u odnosu na zadnje zatvaranje trgovinskog dana, prenosi CNBC.

Prema službenim podacima s internet stranice kompanije, Son je od 30. rujna 2018. vlasnik čak 231.205.000 dionica japanskog konglomerata, a ako su podaci i dalje tačni, to bi značilo da je on sa zadnjim trgovinskim promjenama postao bogatiji za 3,15 milijardi dolara.

Inače, na Forbesovoj listi, Son se trenutno nalazi na 55. mjestu najbogatijih ljudi na svijetu, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na 21,5 milijardu dolara.

Veliki dobici od jučerašnjeg trgovanja nastupili su nakon što je SoftBank grupa objavila, kako je to jedan od investitora nazvao, ‘veliki povrat dionica’.

Naime, grupacija je objavila kako će otkupiti 112 miliona dionica ukupne vrijednosti 600 milijardi jena (oko 5,46 milijardi dolara) u idućih 11 mjeseci, što predstavlja 10,3 posto njihovih ukupnih izdanih dionica.

Ova vijest došla je nakon objave podatka o rastu prihoda za 50 posto u prva tri kvartala fiskalne godine.

U zadnje vrijeme SoftBank je bio u središtu pažnje javnosti zbog svog Vision Funda koji je u kratko vrijeme uspio izrasti u jednog od najvažnijih finansijera start upa u svijetu, prenosi Novac.hr.