Najbogatiji čovjek na svijetu na razgovoru za posao postavio vrlo neobično pitanje

0

Najbogatiji čovjek na svijetu na intervjuu za posao postavlja samo dva pitanja, samo jedna žena je odgovorila na prvo. Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu, a sada je uspješna poslovna žena Ann Hiatt ispričala svoje iskustvo rada s njim.

Ljudi s kojima je Bezos sarađivao slažu se u tome da on zaslužuje poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu. Hiatt koja je od 2002. do 2005. bila njegova lična asistentica nedavno je za CNBS otkrila na koji način je dobila ovaj posao.

Nakon što je prošla nekoliko teških krugova došla je do posljednjeg koraka – razgovora s milijarderom koji je u to vrijeme bio izvršni direktor u firmi, prenosi N1.

– Bezos je razgovor počeo obećanjem da će mi postaviti dva pitanja, od kojih će jedno biti zabavna zagonetka. „Hoću da procijenite broj stakala u Seatlleu“, kazao mi je, ustao, uzeo olovku i rekao da će on računati – ispričala je Hiatt.

– Na trenutak sam bila prestrašena. Onda sam zastala kako bih se smirila, podsjećajući se da razmislim što ga je motiviralo da postavi takvo pitanje. ‘Želi vidjeti kako moj um funkcionira‘, rekla sam sebi – ispričala je.

Hiatt je krenula s računicom tako što je zaokružila broj stanovnika u Seattleu na oko milion, računajući da svatko od njih ima kuću, prevozno sredstvo, ured ili školu koju pohađa, kao i da sve to ima prozore. Ukupno procjenu zasnovala je na prosječnom broju prozora po glavi stanovnika.

– Razmatrali smo sve scenarije, anomalije i moguće načine da objasnimo izuzetke. Imala sam dojam da pričamo satima o tome dok je Bezos na ploči zapisivao brojeve, a sigurna sam da sve skupa nije trajalo više do 10 minuta – rekla je.