Njemački mediji: Ko je najbogatiji Bosanac koji je izazvao VW

0

Volkswagen i dostavljači poduzeća Prevent postigli su dogovor o nastavku isporuke dijelova. Time je okončan spor zbog kojeg je VW privremeno obustavio proizvodnju automobila marke Golf.

Njemački mediji otkrivaju ko stoji iza firme Prevent.

“Volkswagen se spori s najbogatijim Bosancem”, naslov je teksta u listu Stuttgarter Zeitung u kojem Thomas Roser piše:

“Osnivač i vlasnik kompanije Nijaz Hastor smatra se najbogatijim i najuspješnijim poduzetnikom u Bosni i Hercegovini. Dobio je veliki broj nagrada. No njegova biografija može se samo djelimično rekonstruirati. Ne želi se eksponirati u javnosti. Paradoksalna, ali istinita je jedna stvar. Izgradnja njegove firme koja posluje u 15 država i na četiri kontinenta decenijama bila je usko vezana za VW i Wolfsburg.”

Ne želi publicitet

Pažnju novinara lista Freie Presse privukla je porodica Hastor koja se, kako kažu, ne želi isticati u javnosti:

“Hastor ne traži pažnju politike. Šezdesetpetogodišnjak, vlasnik firme Prevent koja posluje širom Evrope i koja je obustavila isporuku dijelova Volkswagenu, radije djeluje daleko do očiju javnosti. O tajkunu i njegovoj porodici se čak malo zna i u Bosni i Hercegovini. U ovoj zemlji slove za najbogatije građane koji su preko autodijelova, namještaja, odjeće i jahti zastupljeni u 15 zemalja. Prevent prema vlastitim podacima zapošljava oko 13.000 radnika, od toga je polovina u BiH”.

Freie Presse donosi i biografiju Nijaza Hastora:

“Rođen je 1. januara 1951. u Ustiprači, selu pored Goražda. Nakon završetka studija u Sarajevu počeo je 1974. raditi u tamošnjoj VW-ovoj fabrici. U narednih 15 godina postat će jedan od najutjecajnijih menadžera u njoj. Godine 1989. prekomandovan je u Wolfsburg odakle je 1995. počeo podizanje firme ASA. Hastorovi sinovi – Kenan i Damir – nalazi se na vrhu Forbesove liste najbogatijih Bosanaca. U prošloj godini ostvarili su prihod od skoro 400 miliona eura.”

Sächsische Zeitung u tekstu pod naslovom “Izazivač VW-a dolazi s Balkana” piše da rijetko koja firma stoji iza svog imena kao što je trenutni VW oponent. List također opširnije piše o Nijazu Hastoru i rastu njegove imperije. Navode i da se bh. biznismen ne želi isticati u javnosti. “Pažnja javnosti mu je samo potrebna kada se radi o njegovoj fondaciji koja podržava mlade talente kroz školovanje ili za njegov pogon u Srebrenici”, piše Sächsische Zeitung. (Radio DW)