Najbogatija porodica na svijetu za minut zaradi 70.000 dolara

0

Po minuti 70.000 dolara, po satu četiri miliona, a po danu 100 miliona dolara. Toliko zarađuje najbogatija porodica na svijetu koja stoji iza američkog trgovačkog lanca Walmart.

Porodica Walton teška je 191 milijardu dolara, prema Bloombergu, a samo u proteklih godinu dana njihovo je bogatstvo naraslo za 39 milijardi dolara.

Ne zaostaju puno ni druge američke dinastije.

Porodica Mars, koja svemirske cifre zarađuje prodajom čokoladica, u zadnjih je 12 mjeseci uspjela podebljati svoj novčanik za 37 milijardi dolara i tako doći do ukupnog bogatstva od 127 milijardi dolara, dok su Kochovi zaradili 26 milijardi i sada imaju 125 milijardi dolara.

A to su samo američke megabogate porodice.

Najbogatije porodice svijeta, preciznije njih 25, vlasnici su gotovo 1,4 biliona (eng. trillion) dolara, što je skok od 24 posto u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno od nevjerovatnih 250 milijardi dolara.

Među njima su i kraljevska porodica Saud, po pretpostavci teška sto milijardi dolara, vlasnici modnog diva Chanel te talijanska porodica Ferrero zaslužna za mnogima omiljeni namaz od lješnjaka Nutellu kao i za TicTac bombone.

(Novac.hr)