Najbogatija porodica na svijetu upravo je postala – još bogatija

0

Najbogatija porodica na svijetu, osnivači Walmarta, kompanije koja ima najveće prihode na svijetu, upravo je postala još bogatija.

Poodično bogatstvo Waltonsa uvećano je u četvrtak za 1,6 milijardi dolara nakon što je Walmart u drugom kvartalu zabilježio najbolje prodajne rezultate, prenio je CNBC.

Online prodaja ovog američkog maloprodajnog diva skočila je u posljednja tri mjeseca za 40 posto čime je ukupna prodaja porasla na ogromnih 128 milijardi dolara.

Kao rezultat toga, kolektivno bogatstvo ove porodice poraslo je u četvrtak na 163,2 milijarde dolara što ih zadržava na Bloombergovoj listi najbogatijih porodica na svijetu i to sa najmanje 64 milijarde više od sljedeće najbogatije porodice.

Waltonsi i inače imaju odličnu godinu. U maju, njihovo zajedničko bogatstvo bilo je veće od Bezosovog, Gatesovog i Buffettovog, prema Listi bogatih Sunday Timesa. Samo sedmicu kasnije, našli su se i na prvom mjestu Fortune 500 liste i to šestu godinu zaredom, ukupno po 14. put.

Sa prihodima of 500,3 milijarde dolara, maloprodajni gigant Walmart je na vrhu Fortuneove godišnje liste najvećih američkih kompanija. Otkako je magazin Fortune ovu listu objavio prvi put još 1955. godine, Walmart se na njoj našao 24 puta a više od polovinu puta bio je na prvoj poziciji.

Sam Walton, osnivač Walmarta

No osnivač Sam Walton na samom je početku na umu imao mnogo manji posao. Razmišljao je o maloprodajnom biznisu koji bi opsluživao ruralna područja i „pomagao kupce, smanjivao troškove i dijelio profit“.

Dok je studirao ekonomiju tridesetih godina prošlog vijeka, radio je različite poslove, od konobara do dostavljača novina. Prvu Walmart trgovinu otvorio je u Arkansasu 1962. godine a kompanija je otada brzo rasla.

Nakon što se povukao sa rukovodeće pozicije 1988. godine, kompaniju su vodili direktori od kojih nijedan nije bio u rodbinskoj vezi sa njim. 1992. godine američki predsjednik George H. W. Bush dodijelio je Waltonu Predsjedničku medalju slobode.

Iste godine Sam Walton je umro a do tada je već njegova porodica bila najbogatija u SAD-u. U osvrtu na njegov život, New York Times nazvao ga je „najuspješnijim trgovcem njegovog vremena“. Ipak, od 1979. pa sve do smrti vozio je Ford F-150 Custom pick-up automobil.

Waltonov Ford izložen je u muzeju Walmart

„Pa neću valjda svoje pse voziti u Rolls-Royceu?”, govorio je navodno. Automobil je i danas izložen u muzeju Walmart u Bentonvilleu u Arkansasu.

Waltonov sin John poginuo je u avionskoj nesreći 2005. godine a supruga Helen umrla je 2007. godine. Ostalo troje djece posjeduju oko 50 procenata vlasništva u Walmartu i još uvijek, sa svojim porodicama, učestvuju u vođenju biznisa.

Rob, 15. najbogatija osoba na svijetu, vodio je firmu preko dvije decenije nakon očeve smrti. Poziciju je 2015. godine preuzeo njegov zet Greg Penner.

Jim, 11. najbogatija osoba na svijetu, bio je u upravi Walmarta više od decenije prije nego što je funkciju predao svom sinu Steuartu 2016. godine.

Zajedno sa Alice, Samovom kćerkom, on danas vodi Walton Enterprises, kompaniju koja drži najveći udio u Walmartu.

Alice Walton

Alice je prema Forbesovoj listi za ovu godinu najbogatija žena na svijetu a njeno bogatstvo se procjenjuje na 46 milijardi dolara. Kao i otac, vozila je Ford F-150 od, za njene životne prilike, skromnih 40.000 dolara.

“Moji roditelji nisu vjerovali da životne vrijednosti i bogatstvo imaju ikakve veze sa novcem“, kazala je ona u intervjuu za CMS News. „Važno je uvijek ostati na zemlji.“