Najbogatija evropska kraljevska porodica izgradila finansijsku imperiju od 300 milijardi dolara

0

Najviši član kraljevske porodice jedne od najmanjih nacija na svijetu predvodi dinastiju vrijednu više milijardi dolara, koja datira od prije gotovo 1.000 godina i koja je preživjela periode ratova, poplava i skandala.

Danas, finansijska imperija koja stoji iza lihtenštajnskog princa Hansa-Adama II cvjeta iz svoje glavne oblasti stručnosti: Upravljanja novcem za superbogate širom svijeta.

LGT Group, privatno bankarstvo i firma za upravljanje imovinom kraljevske porodice, prijavila je prošlog mjeseca rekordnu imovinu pod upravljanjem od skoro 306 milijardi švajcarskih franaka (334 milijarde dolara) od 30. juna, što je povećanje od 6 posto u odnosu na kraj prošle godine, javlja Bloomberg, prenosi Investitor.me.

Firma sa sjedištem u Vaduzu ovog mjeseca dovršila je kupovinu diskrecionog poslovanja Abrdn Plc-a za upravljanje fondovima u Velikoj Britaniji i Džersiju, dodajući još najmanje tri vanjske investicije od 2021.

– Nastavljamo da tražimo prilike. Mi smo, međutim, prvenstveno fokusirani na organski rast – rekao je u nedavnom intervjuu Olivier de Perregaux (58), glavni izvršni direktor LGT Private Bankinga.

Brzi rast LGT-a odražava svojevrsni povratak Lihtenštajna, male alpske nacije od svega 39.000 stanovnika koja je nekada bila među najozloglašenijim svjetskim poreskim rajevima.

Ova otprilike stogodišnja firma je više nego udvostručila imovinu pod upravljanjem i operativnim prihodima u protekloj deceniji, oporavila se od propadanja poslovanja nakon što su SAD i druge zemlje ciljale na offshore finansijske centre nakon finansijske krize 2008. godine.

LGT je među firmama koje “krade” osoblje Credit Suisse nakon što je zajmodavac sa sjedištem u Cirihu propao, a kupila ga je UBS Group AG, što je pomoglo da se broj zaposlenih poveća na oko 5.000. U avgustu, bivši izvršni direktor Credit Suisse Ajay Punjabi pridružio se LGT-ovoj jedinici za bogatstvo u Indiji, jedan od najmanje pola grupe bivših zaposlenih švajcarske banke koji su se pridružili firmi ove godine.

Zamah LGT-a također pomaže princu Hans-Adamu da se popne u redove ultra bogatih, jačajući status 78-godišnjaka kao najbogatijeg kraljevskog člana Evrope.

Princ sada je 215 najbogatija osoba na svijetu s bogatstvom od oko 9,2 milijarde dolara – 71 mjesto više nego na početku ove godine.

Za razliku od drugih evropskih monarha, poput britanskog kralja Čarlsa III, princ lično posjeduje najvredniju imovinu svoje porodice.

Bogatstvo princa i njegove porodice potiče od zemlje stečene u 12. vijeku koja se u jednom trenutku proširila širom današnje Njemačke, Austrije, Mađarske i Češke. LGT je počeo 1921. sa 10 zaposlenih, a kraljevska porodica ga je kupila desetak godina kasnije, tokom Velike depresije.

Princ Hans-Adam preuzeo je uzde LGT-a 1970-ih kada ga je otac zadužio za reorganizaciju porodičnog carstva, koje je bilo u rasulu zahvaljujući eksproprijaciji tokom Drugog svjetskog rata i lošem upravljanju. Nakon stabilizacije firme, bivši pripravnik londonske banke proširio ju je izvan svoje matične zemlje, otvorivši njenu prvu međunarodnu filijalu u Hong Kongu 1986. godine, prije nego što je stupio na tron ​​kao suvereni princ Lihtenštajna.

Osim LGT-a, gdje su princ i njegova porodica najveći klijenti, kraljevska dinastija i dalje posjeduje zemljište i nekretnine, uključujući zamak s pogledom na rijeku Rajnu.

Takođe su prikupili veliku umjetničku kolekciju s djelima Anthonyja van Dycka, Petera Paula Rubensa i Bartolomea Estebana Murilla, iako je njihovo finansijsko carstvo pokretačka snaga njihovog bogatstva. Vrijednost LGT-a je porasla skoro 25% ove godine, prema Bloombergovom indeksu bogatstva, nadmašujući MSCI indeks Svjetske banke.

Poput Švajcarske, Lihtenštajn je nekada bio poznat po zakonima o bankarskoj tajni, ali je kneževina povećala svoju transparentnost nakon što je Njemačka iskoristila podatke uzete od LGT-a za krivično gonjenje utajivača poreza 2008. godine.

LGT, najveća banka u Lihtenštajnu, doživjela je da klijenti povlače novac otprilike u to vrijeme, ali je uspjela da preokrene trend 2010. Od kraja te godine do 2012, LGT je dodao oko 22 milijarde švajcarskih franaka u neto prilivu, što je više nego trostruko u odnosu na prethodne tri godine.

Drugi najstariji sin princa Hans-Adama, Maks, 54-godišnji bivši bankar JPMorgan Chase & Co, sada je predsjednik LGT Grupe, koja većinu svog novca zarađuje od upravljanja bogatstvom, a ima i ogranak za ulaganja.

On i njegova porodica uključeni su u velike odluke za njihovo finansijsko carstvo, uključujući kupovinu UBS-ovog austrijskog poslovanja za upravljanje bogatstvom 2021. i slične poslove završene prošle godine za australski Crestone i indijski Validus Wealth.

LGT se takođe vratio u Njemačku 2022. godine otvaranjem kancelarije za privatno bankarstvo u Hamburgu. Firma planira da nastavi globalno širenje, iako je malo vjerovatno da će ući na nova tržišta u bliskoj budućnosti.

– Mi smo tamo gdje želimo da budemo u pogledu regiona. Sada se više radi o izrastanju iz tih lokacija – rekao je de Perego.