Nagrada “Korak u budućnost” za protivgradnu stanicu iz Laktaša

0

Na 62. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu koji predstavlja jednu od najprestižnijih manifestacija u regionu, Kaldera Company je predstavila automatsku protivgradnu stanicu APGS koja je privukla pažnju velikog broja posjetilaca.

„Dodijeljena nam je Velika nagrada Sajma tehnike „Korak u budućnost“ kao najuspješnijem izlagaču u sferi novih proizvoda i tehničko-tehnoloških rješenja. Automatski protivgradni lanser je dio automatske protivgradne stanice na kojoj se osim lansera nalazi ormar sa upravljačkom elektronikom i solarnim napajanjem, stub za nošenje komunikacione i signalne opreme, senzor pokreta i kamere za video nadzor kao i meterološka stanica“, saopćeno je iz kompanije.

Lanser je opremljen za prihvat različitih tipova protivgradnih raketa i može da se opremi sa ukupno 13 raketa. Automatskim protivgradnim stanicama u savremenom meteorološkom radarskom sistemu omogućeno je pravovremeno, prostorno precizno, neposredno i ekonomično zasijavanje oblačnih procesa.

Inače, kompanija Kaldera Company osnovana je u Laktašima 1991. godine i posluje kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroenergetike i telekomunikacija, uključujući očuvanje prirodnih resursa i prevenciju zagađenja.

Od 2011. godine Kaldera Company je SIEMENSov licencirani proizvođač za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS.

Tokom 2012. godine kompanije je počela plasman svojih proizvoda na strana tržišta.

Danas zapošljavaju oko 130 radnika.