Nafta do juna 2022. ide na 120 dolara?

0

Međunarodna cjenovno referentna nafta Brent dostići će 120 dolara po barelu do kraja juna 2022. godine, predviđa Bank of America (BofA) u bilješci o svom istraživanju objavljenoj ove nedjelje, prenosi „Bloomberg“.

Katalizator za povećanu prognozu cijena ove banke je trenutna globalna energetska kriza zbog koje su cijene sirove nafte, uglja, prirodnog gasa i tečnog prirodnog gasa (TPG) naglo porasle usljed poremećene ravnoteže između ponude i tražnje.

Prije samo mjesec dana, BofA je predviđala da bi nafta mogla da dostigne 100 dolara po barelu u narednih šest mjeseci, i to u slučaju da zima bude hladnija nego inače. Tada se procjenjivalo da će niske temperature biti glavni pokretač cijena na svjetskim energetskim tržištima, prenosi Russia Today.

BofA sada navodi da će oporavak globalne potražnje za naftom nastaviti da nadmašuje ponudu u narednih godinu i po dana, što će rezultirati padom zaliha i pripremiti teren za uspon cijena „crnog zlata“.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, grupa OPEC+, sutra će ponovo procjenjivati da li da dodatno povećaju proizvodnju, ali se uveliko očekuje da neće odustati od svog ranije utvrđenog plana o povećanju isporuka za samo 400.000 barela dnevno, što ne ublažava problem manjka ponude na tržištu.

Trgovci i druge banke predviđaju da će se nafta kretati ka cijeni od 100 dolara za barel, pri čemu Goldman Sachs  procjenjuje da će se potražnja za približiti nivou od 100 miliona barela dnevno, što je cifra prije izbijanja pandemije kovid-19. Tražnja će, smatra Goldman, samo jačati sa približavanjem zimske grijne sezone i zbog rasta potražnje za motornim gorivima, posebno za avionskim gorivom, usljed ublažavanja korona mjera ograničenja putovanja, prenijela je agencija Tanjug.