Načelnik Konjica: Gradnja MHE na Neretvici interes općine

0

Načelnik Konjica Osman Ćatić (SDA) je tokom sastanka s predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) poručio da je gradnja malih hidroelektrana “interes općine”.

– Gradnja malih hidroelektrana na Neretvici je interes općine Konjic i izražavamo bezrezervno opredjeljenje za realizaciju ovog projekta u skladu sa Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama – kazao je Ćatić tokom razgovora sa Senadom Salkićem, izvršnim direktorom za kapitalne investicije EP, ukazujući da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od investitora – EP za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje.

Kako su saopćili iz ovog preduzeća, postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava te novca uloženog u “Program prijateljskog okruženja” i druge svrhe.

Na sastanku na kojem je razgovarano, kako su naveli, o daljim aktivnostima u vezi sa osiguranjem početka gradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcionog plana sa jasno definisanim zadacima i obavezama EP, Općine Konjic i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona za kojeg su istakli da bi izvođaču radova trebao osigurati nesmetani pristup gradilištu.

– Stav općine Konjice je presudan za ovaj projekat koji je od interesa i za EP i za općinu i načelnik Ćatić je bio decidan. Iskazana je jasna podrška, opredjeljenost i saglasnost za njegovu realizaciju. Potvrdu ovakvog stava očekujemo i od Općinskog vijeća na tematskoj sjednici koja bi trebala da bude održana u narednom period – naglasio je Salkić.

Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na, kako su saopćili iz EP, činjenicu da organizatori i učesnici događaja od 1. juna 2020. i 14.juna ove godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku općine Konjic.